Startpagina Actueel

Toegankelijk voedsel en veilige broedplaatsen cruciaal voor akkervogels

De beheerovereenkomsten tussen landbouwers en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zijn belangrijk voor de overlevingskansen van akkervogels. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Limburgse Koepel voor Natuuronderzoek (Likona), uitgevoerd in opdracht van de VLM.

Leestijd : 2 min

De overeenkomsten tussen de onderzoeken dragen vooral bij aan voldoende toegankelijk voedsel en veilige broedplaatsen. Toch is er nog veel werk nodig om de achteruitgang van akkervogels tegen te gaan, klinkt het. Door een beheerovereenkomst te sluiten met de VLM, creëren landbouwers in ruil voor een jaarlijkse vergoeding een natuurvriendelijker landbouwlandschap. Dit draagt bij aan de bescherming van akkervogels, waaronder soorten als de veldleeuwerik, patrijs en de geelgors.

Invoed van beheersovereenkomst

Een team van onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Likona ging 3 broedseizoenen lang na welke invloed de beheersovereenkomst had. Hiervoor focusten ze zich op de populaties veldleeuweriken en gele kwikstaarten in het Vlaams-Brabantse Leefdaal en het West-Vlaamse De Moeren.

Uit de studie blijkt dat de percelen waarop beheerovereenkomsten uitgevoerd worden, veel voedsel (insecten) bevatten. In het broedseizoen is dat cruciaal voor akkervogels. De vegetatie moet voldoende open en laag genoeg zijn, zodat de akkervogels aan het voedsel kunnen geraken. Soms is dat niet het geval, maar de beheerovereenkomsten die starten vanaf 2023 zullen hierop inspelen. Dat kan bijvoorbeeld door de randen te maaien.

Maar het onderzoek wijst er ook op dat beheerovereenkomsten alleen niet zullen volstaan om de achteruitgang van de akkervogelpopulatie in Vlaanderen te stoppen. Zo spelen de teelten in het landbouwgebied ook een belangrijke rol, net zoals de intensiteit van de landbouwproductie. Daarnaast zijn voldoende permanente structuren in het landschap zoals bermen, zandwegen en overhoekjes cruciaal.

"Landbouwers kunnen mee het verschil maken voor onze akkervogels door een vijfjarige beheerovereenkomst te sluiten met de Vlaamse Landmaatschappij", aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

In 2022 hebben 3.715 landbouwers en grondgebruikers beheerovereenkomsten vastgelegd.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Besnoitiose is nu een gereglementeerde ziekte

Veeteelt In overleg met de verschillende betrokken partijen werden recent 2 besluiten gepubliceerd om besnoitiose in België te voorkomen en te bestrijden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Meer artikelen bekijken