Startpagina Actueel

Oekraïne is ongeveer 15% van zijn opslagcapaciteit voor graan kwijt

Ongeveer 15% van de opslagcapaciteit voor graan in Oekraïne is verloren gegaan sinds het begin van de oorlog met Rusland. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd Amerikaans rapport. Er wordt ook gewezen op de nefaste gevolgen voor de wereldwijde voedselzekerheid.

Leestijd : 2 min

Sinds het begin van de oorlog heeft Oekraïne de toegang verloren tot silo's en andere opslagruimtes, goed voor zo'n 8,5 miljoen ton graan, volgens de schatting van het Conflict Observatory, dat gesteund wordt door Washington.

Van de zowat 58 miljoen ton aan opslagcapaciteit in Oekraïne hebben de Russen er 6,24 miljoen in handen gekregen en 2,25 miljoen ton zijn vernietigd, luidt het in het rapport. Die aanzienlijke verliezen doen vragen rijzen over het vermogen van Oekraïne om te blijven dienen als graanschuur voor veel landen die van het land afhankelijk zijn voor de levering van tarwe, maïs en zonnebloemen. Volgens Conflict Observatory maakt het gebrek aan ruimte het moeilijk voor Oekraïense boeren om de oogst van dit jaar op te slaan en zou dat hen ook kunnen afschrikken om te planten voor volgend seizoen.

“Miljoenen mensen over de hele wereld zijn afhankelijk van Oekraïense landbouwproducten en worden rechtstreeks getroffen door de sterke stijging van de prijzen op de grondstoffenmarkt als gevolg van tekorten in verband met de Russische invasie in Oekraïne”, aldus het rapport.

Een afdeling van de prestigieuze unversiteit van Yale en een laboratorium van het Amerikaanse ministerie van Energie leverden belangrijke bijdragen aan de schatting. De bevindingen zijn gebaseerd op satellietbeelden die worden geanalyseerd door algoritmes die schattingen maken van de vernietiging van installaties zoals silo's.

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken