Startpagina Actueel

Waar is de tijd dat riooljournalistiek nog iets voor ‘Dag Allemaal’ was?

De beduchte Pano-reportage ‘Boer zoekt toekomst’ zorgt voor zeer veel reacties op sociale media. Ook Thomas Linssen, melkveehouder in Kinrooi, uitte zijn ongenoegen op zijn Facebook-pagina. Hij werd immers door de programmamakers gecontacteerd.

Leestijd : 3 min

Een tijdje terug kreeg ik de vraag om mee te werken aan een Pano-reportage. De reportage zou gaan over, ik vertaal het even in eigen woorden ‘de drama's die de Boerenbond aan de lopende band creëert’.

Blijkbaar sta ik bekend als iemand die kritisch is ten aanzien van Boerenbond en dat klopt ook. De opzet van de reportage was me snel duidelijk en ik heb dus ook gepast. Gisteren (n.v.d.r. woensdag 21 september) las ik een VRT-bericht dat het dan zo ver was. Na het lezen van het artikel was het duidelijk dat het nodig was te kijken. Waar is de tijd dat riooljournalistiek nog iets voor Dag Allemaal was?

Maar ondertussen is er toch een gevoelige snaar geraakt. Het blijft weer malen in mijn hoofd. Dat Demir weet te reageren op de Pano-uitzending, nog voordat de reportage is uitgezonden, doet er geen goed aan. Zou de N-VA de VRT in haar zak hebben, zoals kwatongen beweren? Ik weiger het te geloven. Alleen met een positieve instelling kun je meegaan op de deining van verandering.

Laat nu net dat zijn waar Boerenbond echt goed in is. Het heeft hen, zoals nu iedereen wel weet , geen windeieren gelegd.

Wie verwijt dat Boerenbond onze landbouwsector in de verkeerde richting heeft geduwd, heeft volgens mij nog niet veel van de wereld gezien. Behalve op plaatsen waar niks geproduceerd wordt of op plaatsen waar landbouw in functie van toerisme staat, zie je dezelfde evolutie. Het lijkt me sterk dat dat allemaal het gevolg is van onze Boerenbond. Sterker nog, als dat waar zou zijn was Boerenbond waarschijnlijk ons sterkste exportproduct!

Gouden jaren

Ik herhaal het steeds vaker. Het is al even geleden, maar aan de vooravond van de revolutie in de landbouw die ons gebracht heeft waar we nu zitten, heeft Boerenbond gevochten voor het behoud van de kleine gezinsbedrijven. Het was het jaar 1971 als ik me niet vergis. Sicco Mansholt besefte als rasechte socialist dat de kleine man in de straat goedkoop eten nodig had. Dat was misschien de belangrijkste manier om de welvaart te laten stijgen voor iedereen. Het moest efficiënt gebeuren, want er was steeds meer werk te verzetten in de industrie. Het resultaat kennen we allemaal, maar wie durft de geschiedenis te bestuderen?

Er zijn gouden jaren geweest in de landbouw. Zowel boeren als als alles wat eromheen hangt, hebben grof geld verdiend. Het is in die periode dat Boerenbond de basis gelegd heeft van zijn kapitaal. Ik moet toegeven dat ze het als een goede huisvader hebben beheerd, die centen. Ik roep ook al langer dat dit succes hun geloofwaardigheid als belangenverdediger voor de landbouw in de weg staat. Maar eerlijk is eerlijk, toen ik begon te boeren kwam ons voer van een privé-bedrijf. Een financieel zware periode bracht ons bij de grote coöperatie, want daar dachten ze wel mee. Het feit dat ze nooit betrokken zijn geweest bij een van de grote veevoedingsschandalen, versterkte mijn positieve gevoel dat ik erbij had. Concurrentiële prijzen zorgen dat ik blijf!

Dubbele kijk van N-VA

Ja, Demir die reageert, nog voor de uitzending, het heeft iets lachwekkends. Gelukkig voor de N-VA hebben de meeste stemgerechtigde het geheugen van een goudvis.

Nog maar enkele dagen geleden stond Jambon vooraan om ‘De Leeuw van de export’ uit te delen aan Kipco-Damaco. Een verwerker van vlees, met blijkbaar indrukwekkende exportcijfers. De tweede was overigens Bogaerts, een bedrijf dat gespecialiseerd is in automatisering in de serrebouw.

En ondertussen staat Demir te fulmineren op de Boerenbond op zijn rol in het stikstofdossier. Hoe vaak heeft ze haar mening al verkondigt over de ‘agro-industrie? En dat terwijl ieder N-VA standpunt wordt afgetoetst aan de belangen van de Antwerpse haven. Hoezo export? Hoezo industrie?

Nee, ik kan nog even door blijven gaan. Hoe Demir durft te roepen dat de grootste boerenvakbond een fonds moet oprichten om het stikstofdossier te financieren. Wat is de volgende stap? Gaan de vakbonden de uitkeringen morgen uit eigen zak moeten betalen?

Alweer kom ik tot de conclusie... Thomas, blijf in je koeienstal. Die roepen niet om aandacht met oneliners. Die werken rustig door, neem daar een voorbeeld aan...

Thomas Linssen

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken