Startpagina Veeteelt

Deense regering laat fokken van nertsen weer toe

De Deense regering wil het fokken van nertsen volgend jaar weer toelaten, na een groot schandaal rond miljoenen dieren die tijdens de coronapandemie gedood werden.

Leestijd : 1 min

Het staatsgezondheidsinstituut SSI schatte het risico van een sterk gereduceerde kweek op de volksgezondheid als gering in. Daarop is beslist het verbod op het kweken van nertsen op het einde van het jaar op te heffen, zo deelde het ministerie van Levensmiddelen mee.

Corona

Wel zijn er enkele maatregelen nodig om besmettingen te beperken, die met de fokkers doorgesproken zullen worden. Premier Mette Frederiksen maakte in november 2020 bekend dat alle nertsen in Denemarken - ruim 15 miljoen dieren - afgemaakt moesten worden. De reden voor deze radicale stap was dat het coronavirus in de dieren gemuteerd was en op de mens was overgegaan.

Controverse

De massale slachting leidde tot een groot debat in het land. Achteraf bleek dat er geen rechtsgrond voor was. De toenmalige minister van Levensmiddelen Mogens Jensen nam ontslag in de nasleep van de controverse. Het houden van nertsen werd verboden en de nertsenhouders werden vergoed.

De dieren worden voor de productie van pels gefokt, waarin Denemarken een van de leiders op de wereldmarkt was.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken