Startpagina Actueel

Jonge boeren protesteerden aan Europees Parlement voor meer toekomstperspectief

Groene Kring en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, de jonge boerenorganisaties uit Vlaanderen en Nederland, hebben maandag 26 september met hun tractoren halt gehouden aan het Luxemburgplein voor het Europees Parlement. Ze klagen aan dat er door het strikte natuurbeleid van het Europees Parlement geen toekomstperspectief meer is.

Leestijd : 2 min

De jonge boeren wijzen met de beschuldigende vinger naar de Europese Unie, want van daaruit vertrekt het beleid rond natuur en milieu. Om hun toekomstperspectief te verzekeren, vragen ze om in het Europese beleid een boerentoets in te voeren. “We zien Europa helemaal niet testen welke impact het beleid heeft. Wij zijn vragende partij voor een beleid waarmee we aan de slag kunnen en dat toont dat wij de soldaten zijn in de oorlog tegen de klimaatopwarming. Nu hebben we het gevoel dat het tegen ons werkt”, vertelt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring.

De delegatie van Vlaamse en Nederlandse boeren kwamen met 2 tractors afgezakt naar het Europees Parlement. De extra kosten en lasten die boeren nu hebben, zorgt dat ze niet kunnen innoveren, maar ook dat er geen nieuwe boeren starten. “Ik zie vooral jonge boeren die vaak hard werken, heel slim zijn en lang gestudeerd hebben. Die zeggen: ik ga ergens anders mijn boterham verdienen. Om de simpele reden dat zij niet zot zijn en niet heel hun leven willen ploeteren. Als het zo doorgaat gaan we in 2035 mensen moeten zoeken die hier willen komen boeren”, besluit Van Hecke.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken