Startpagina Varkens

Conzole: meten en bijsturen van de conditie van zeugen, iets voor jou?

Inagro start samen met Ugent en ILVO een nieuw project, ‘Conzole’, rond conditiemeting en -sturing van zeugen voor een optimaal leven en levensproductie.

Leestijd : 2 min

Een optimale conditie van zeugen is belangrijk. Niet alleen voor goede productieresultaten, maar ook voor langleefbaarheid van de zeugen én voor een efficiënt voerverbruik.

Optimale conditie nastreven

Zeugen in optimale conditie presteren beter. Een ideaal gewicht, spek- en spierdikte zijn essentieel voor een goed geboortegewicht en een optimale lactatie. Dit resulteert dan ook in betere resultaten bij de biggen. Bij zeugen in suboptimale conditie zien we naast een mindere productie ook meer schouderletsels en beenwerkproblemen. Dergelijke zeugen worden vaak vroegtijdig afgevoerd.

Daarnaast springen zeugen in goede conditie efficiënter met hun voeder om, in huidige tijden niet onbelangrijk!

Oproep deelname Conzole-project

Met het Conzole-project willen we onderzoeken wat de ideale manier en de optimale tijdstippen zijn om de conditie van zeugen op een bedrijf te meten. We willen ook onderzoeken hoe de conditie van zeugen evolueert tijdens de levensduur van zeugen en hoe we dit kunnen bijsturen via het voedermanagement.

Wil je meer weten over hoe de conditie van de zeugen is op jouw bedrijf, hoe je deze best beoordeelt en hoe je de conditie kan bijsturen, dan is dit project misschien iets voor jou!

Wanneer je deelneemt, doen we een éénmalige conditiebepaling van een representatief aantal zeugen (van verschillende drachtstadia) met verschillende methodes. Voor wie meer wil, is er de mogelijkheid dat we een aantal zeugen opvolgen vanaf de eerste inseminatie tot het moment van afvoeren. We maken ook een inschatting van het verband tussen de conditiemetingen enerzijds en de technische resultaten en het voerverbruik anderzijds. Hiervoor is het noodzakelijk dat je de technische resultaten en alle info rond voerverbruik, voersysteem… deelt. Deelname aan het project is gratis.

Wens je meer info of wens je deel te nemen? Stuur een mailtje naar info.varkenshouderij@inagro.be of neem een kijkje op onze website https://inagro.be/ en https://inagro.be/projecten/conzole-conditiemeting-en-sturing-van-zeugen-voor-optimaal-leven-levensproductie.

Nathalie Nollet, Inagro

Dit project wordt gefinancierd door VLaio, Agentschap voor Innoveren en Ondernemen en wordt uitgevoerd door Inagro, ILVO en UGent (Faculteit Diergeneeskunde).

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door volgende co-financiers: Agrifirm, Bivit, Boerenbond, Cargill Provimi, Danis, DSM Nutritional Products, Forfarmers, Hipra Benelux, INVE België, RattleRow-Seghers Genetics, Schippers, Topigs Norsvin België, Trouw Nutrition (Nutreco Nederland) en Voeders Depré.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken