Startpagina Veeteelt

Vogelgriepseizoen 2021-2022 was zwaarste ooit in Europa

De vogelgriep sloeg in het seizoen 2021-2022 keihard toe in Europa. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gaat het om de zwaarste epidemie die ooit in Europa werd gemeten.

Leestijd : 2 min

Er is sprake van 2.467 uitbraken bij pluimvee waarbij 48 miljoen vogels werden geruimd, 187 detecties bij in gevangenschap levende vogels en 3.573 vaststellingen bij wilde vogels. De epidemie trof 37 Europese landen.

Influenzavirussen die in diersoorten zoals varkens of vogels circuleren, kunnen sporadisch mensen infecteren en milde tot zeer ernstige ziekten veroorzaken. Die virussen kunnen de volksgezondheid ernstig aantasten, zoals tijdens de epidemieën van aviaire influenza H5N1 in Egypte of H7N9 in China, of de H1N1-grieppandemie van 2009, veroorzaakt door een virus dat zich aanvankelijk van varkens op mensen verspreidde.

Weinig besmetting bij de mens

Ondanks het uitzonderlijk grote aantal recentelijk ontdekte gevallen bij pluimvee en vogels en de talrijke overdrachten van aviaire influenza naar verschillende zoogdiersoorten, is er in de EU en Europese Economische Ruimte de afgelopen jaren geen overdracht door de mens waargenomen. Bovendien is wereldwijd slechts een klein aantal menselijke infecties met asymptomatische of milde ziekte gemeld. Daarom blijft het algehele risico voor de bevolking laag.

Eind september liep evenwel nog een werknemer van een Spaans pluimveebedrijf vogelgriep op in een zeldzaam geval van overdracht op de mens. Zo meldde het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. De besmette man is een werknemer van een pluimveebedrijf in Guadalajara, zowat 60 km ten noordoosten van Madrid, waar op 17 september gevallen van de ziekte bij het pluimvee werden vastgesteld. Hij werd thuis in isolatie gezet tot hij op 28 september negatief testte. Hij bleef asymptomatisch en had geen andere infecties.

Richtlijnen over veiligheidsmaatregelen

“Er waren dus gelukkig amper menselijke infecties tijdens de meest recente uitbraken van vogelgriep in Europa”, zegt Andrea Ammon, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). “Mensen die met de dieren werken lopen wel een groter gevaar, daarom is het van belang dat experten uit zowel dieren- als mensengeneeskunde samenwerken om dit probleem aan te pakken.”

ECDC bracht enkele richtlijnen uit over de veiligheidsmaatregelen die moeten genomen worden door mensen die met dieren werken. Onder meer het vermijden van aerosol en stof, een goede ventilatie, scheiden van werkkledij en persoonlijke kledij en het schoon houden van werkomgevingen kunnen bijdragen tot het stoppen van de overdracht van een eventuele besmetting.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken