Wolf verdrinkt in Albertkanaal in Kuringen

Veeteelt

In Kuringen bij Hasselt is zondagmiddag, 2 januari, een dode wolf uit het Albertkanaal gehaald. Het gaat wellicht om een zwervende wolf die ook al in Sint-Truiden werd gespot. Dat melden de Mediahuis-kranten. Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), bevestigt het nieuws aan Belga.

Een tweede wolf trekt door de provincie Antwerpen.

Tweede wolf gesignaleerd in provincie Antwerpen

Veeteelt

Nadat er sinds vorige week een wolf rondloopt in en rond de Kalmthoutse Heide, is er de voorbije dagen ook een tweede wolf geïdentificeerd die momenteel door de provincie Antwerpen trekt.

De Aziatische Hoornaar vormt een risico voor de imkerij en onze biodiversiteit.

Koude lente en natte zomer kunnen opmars Aziatische hoornaar niet stoppen

wildschade

De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Vlaanderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Honeybee Valley. De exotische wespensoort heeft het gemunt op honingbijen en wilde bestuivers.

Een nieuwe wolf kan onderweg zijn naar ons land.

Mogelijk nieuwe wolf op komst naar provincie Antwerpen

Veeteelt

In het zuiden van Nederland zwerft sinds een tweetal weken een nieuwe wolf rond. Volgens de campagne Welkom Wolf is op basis van de bewegingen van het dier de kans reëel dat de wolf naar ons land zal afzakken.

Na wolvenoverleg: minstens 10 wolven aanwezig in Limburg

wildschade

Uit fotomateriaal blijkt dat er minstens 10 wolven in Limburg zijn. Het gaat om 6 welpen, 2 jaarlingen en de 2 ouders. Dat bevestigd op het wolvenoverleg met de Limburgse burgemeesters, Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap Natuur en Bos.

Twee mannen staan terecht voor stroperij in kerngebied wolvin Naya

Veeteelt

De Hasseltse correctionele rechtbank buigt zich op 1 februari 2022 over 2 mannen die zich bezighielden met stroperij in het kerngebied van de dode wolvin Naya. In de rechtbank zijn al de conclusietermijnen vastgelegd om elkaars standpunten uit te wisselen.

Bart en Anja merkten op dat hun kudde vaarzen zich niet meer opsplitste na hun confrontatie met de wolf.

“De wolf zorgt alleen voor dierenleed”

wildschade

Bart Smeets en Anja Timmers verloren bij een wolvenaanval één van hun drachtige vaarzen. Het koppel baat een melkveebedrijf uit in Oudsbergen, een gemeente waar de wolf heel actief is. “Wij zijn die roedel hier echt beu. Wolven horen niet thuis in dit dichtbevolkte gebied.”

Burgemeester Marco Goossens steunt zijn dorpsgenoten.

Burgemeester Oudsbergen kijkt uit naar wolvenoverleg

wildschade

De burgemeester van Oudsbergen, Marco Goossens, steunt de inwoners van zijn gemeente. Hij heeft thuis zelf paarden, schapen en geiten, en begrijpt dus de zorgen waarmee de inwoners zitten. Zelf omrasterde hij zijn geiten en schapen al wolfproof. Hij hoopt dat binnenkort ook met zijn paarden te kunnen doen.

Marcel verloor 4 schapen na een wolvenaanval.

Schapenhouder Marcel Neyens: “Er zitten nog te veel gaten in het wolvensysteem”

wildschade

Hobbyschapenhouder Marcel Neyens uit Peer werd begin 2019 getroffen door de wolf. Toen werden 4 van zijn schapen gedood. Zijn schapen waren het derde slachtoffer in de gemeente Peer. “Ik dacht na de tweede aanval nog niet dat de wolven schapen zouden pakken die tussen de huizen langs een drukke baan staan, maar 5 dagen later was het zover”, aldus Marcel.

Doordat de jongen nu hard groeien, gaan de ouders op zoek naar meer ‘gemakkelijk’ voedsel.

Het is dringend tijd voor een nieuw wolvenprotocol

wildschade

Hoe actiever de wolf wordt, hoe minder fans hij krijgt. Toch blijven de meningen verdeeld. We zitten in met de schapen, koeien en paarden die zeer kwetsbaar in de wei staan, maar veel mensen zien de wolf graag terugkomen, omdat hij hier thuishoort en een goede zaak is voor de biodiversiteit. Vinden we ooit een manier om met het dier samen te leven?