Vogelbescherming Vlaanderen: Leg focus op preventie binnen everzwijnenproblematiek

Veeteelt

Vogelbescherming Vlaanderen pleit ervoor om meer te focussen op preventie binnen de Limburgse everzwijnenproblematiek, in plaats van te focussen op bestrijdingsmethodes, waaronder het jagen met pijl en boog.

Kaart met de gemeentes die het grootste risico op schade door de wolf vertonen.

Nieuwe risicozone voor wolvenschade en verruiming ondersteuningsmogelijkheden veehouders

Veeteelt

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir heeft de steun om rasters wolfwerend te maken nu op basis van wetenschappelijk advies op 2 manieren uitgebreid.

Dit voorjaar is voor het eerst in meer dan 150 jaar de aanwezigheid van een eerste wolf ten westen van de Schelde bevestigd, in de buurt van Lokeren.

Eerste wolf in meer dan 150 jaar ten westen van de Schelde bevestigd

wildschade

Het gebied in Vlaanderen waar wolven zijn waargenomen, is opnieuw wat ruimer. Dit voorjaar is voor het eerst in meer dan 150 jaar de aanwezigheid van een eerste wolf ten westen van de Schelde bevestigd, in de buurt van Lokeren (Oost-Vlaanderen).

Er zijn nieuwe welpen van wolvin Noëlla in Limburg.

Nieuwe welpen van wolvin Noëlla in Limburg

Veeteelt

Er zijn nieuwe welpen van wolvin Noëlla in Limburg. Foto's van Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) van 13 en 28 april tonen dat Noëlla geworpen heeft. Het aantal nieuwe welpen is nog onbekend.

Projecten die in aanmerkingen komen voor subsidie zijn gericht op het vermijden van schade bij particulieren en op het openbaar domein.

Opnieuw financiële ondersteuning voor preventieve maatregelen everzwijnschade

wildschade

Het Agentschap voor Natuur en Bos herlanceert de projectsubsidie voor initiatieven die bijdragen aan preventie van everzwijnschade. Op die manier hoopt men het samenleven met everzwijnen makkelijker te maken. De focus van de projectoproep ligt op lokale overheden die fungeren als aanspreekpunt en kenner van knelpunten. Er wordt voor deze projectoproep 100.000 euro voorzien.

Dode wolf gevonden in Nederlandse Weert

Veeteelt

In de aan België grenzende oostelijke Nederlandse stad Weert is een dode wolf gevonden, zo heeft Dagblad De Limburger donderdag 17 februari gemeld.

Zone waar wolven zich hebben gevestigd is ‘officieel’ uitgebreid

Veeteelt

Het gebied in de Hoge Venen waar zich wolven hebben gevestigd, is vergroot. Dat deelt de Waalse overheidsdienst (SPW) mee.

De inschrijvingen voor het jachtexamen 2022 zijn geopend.

Inschrijvingen voor jachtexamen 2022 geopend

Veeteelt

Op zaterdag 30 april 2022 organiseert Natuur en Bos van de Vlaamse overheid het theoretisch gedeelte van het jachtexamen in Flanders Expo (Gent). Inschrijven hiervoor kan tot uiterlijk 16 maart 2022. Ten laatste op die dag moet het elektronisch inschrijvingsformulier (inclusief betaling) ingediend zijn.

In Heverlee bij Leuven is eind vorig jaar een wolf gespot.

Eerste wolf in 200 jaar duikt op in Vlaams-Brabant

Veeteelt

In Heverlee bij Leuven is eind vorig jaar een wolf gespot. Dat meldt Jan Loos van Welkom Wolf donderdag 20 januari. Het is de eerste keer in 200 jaar dat er een wolf in Vlaams-Brabant wordt opgemerkt.

In Kuringen bij Hasselt is zondagmiddag, 2 januari, een dode wolf uit het Albertkanaal gehaald.

Wolf verdrinkt in Albertkanaal in Kuringen

Veeteelt

In Kuringen bij Hasselt is zondagmiddag, 2 januari, een dode wolf uit het Albertkanaal gehaald. Het gaat wellicht om een zwervende wolf die ook al in Sint-Truiden werd gespot. Dat melden de Mediahuis-kranten. Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), bevestigt het nieuws aan Belga.

Een tweede wolf trekt door de provincie Antwerpen.

Tweede wolf gesignaleerd in provincie Antwerpen

Veeteelt

Nadat er sinds vorige week een wolf rondloopt in en rond de Kalmthoutse Heide, is er de voorbije dagen ook een tweede wolf geïdentificeerd die momenteel door de provincie Antwerpen trekt.

De Aziatische Hoornaar vormt een risico voor de imkerij en onze biodiversiteit.

Koude lente en natte zomer kunnen opmars Aziatische hoornaar niet stoppen

wildschade

De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Vlaanderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Honeybee Valley. De exotische wespensoort heeft het gemunt op honingbijen en wilde bestuivers.

Een nieuwe wolf kan onderweg zijn naar ons land.

Mogelijk nieuwe wolf op komst naar provincie Antwerpen

Veeteelt

In het zuiden van Nederland zwerft sinds een tweetal weken een nieuwe wolf rond. Volgens de campagne Welkom Wolf is op basis van de bewegingen van het dier de kans reëel dat de wolf naar ons land zal afzakken.

Na wolvenoverleg: minstens 10 wolven aanwezig in Limburg

wildschade

Uit fotomateriaal blijkt dat er minstens 10 wolven in Limburg zijn. Het gaat om 6 welpen, 2 jaarlingen en de 2 ouders. Dat bevestigd op het wolvenoverleg met de Limburgse burgemeesters, Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap Natuur en Bos.

Het Agentschap Natuur en Bos gaat ervan uit dat de wolvin Naya kwaadwillig werd omgebracht.

Twee mannen staan terecht voor stroperij in kerngebied wolvin Naya

Veeteelt

De Hasseltse correctionele rechtbank buigt zich op 1 februari 2022 over 2 mannen die zich bezighielden met stroperij in het kerngebied van de dode wolvin Naya. In de rechtbank zijn al de conclusietermijnen vastgelegd om elkaars standpunten uit te wisselen.

Bart en Anja merkten op dat hun kudde vaarzen zich niet meer opsplitste na hun confrontatie met de wolf.

“De wolf zorgt alleen voor dierenleed”

wildschade

Bart Smeets en Anja Timmers verloren bij een wolvenaanval één van hun drachtige vaarzen. Het koppel baat een melkveebedrijf uit in Oudsbergen, een gemeente waar de wolf heel actief is. “Wij zijn die roedel hier echt beu. Wolven horen niet thuis in dit dichtbevolkte gebied.”

Burgemeester Marco Goossens steunt zijn dorpsgenoten.

Burgemeester Oudsbergen kijkt uit naar wolvenoverleg

wildschade

De burgemeester van Oudsbergen, Marco Goossens, steunt de inwoners van zijn gemeente. Hij heeft thuis zelf paarden, schapen en geiten, en begrijpt dus de zorgen waarmee de inwoners zitten. Zelf omrasterde hij zijn geiten en schapen al wolfproof. Hij hoopt dat binnenkort ook met zijn paarden te kunnen doen.

Marcel verloor 4 schapen na een wolvenaanval.

Schapenhouder Marcel Neyens: “Er zitten nog te veel gaten in het wolvensysteem”

wildschade

Hobbyschapenhouder Marcel Neyens uit Peer werd begin 2019 getroffen door de wolf. Toen werden 4 van zijn schapen gedood. Zijn schapen waren het derde slachtoffer in de gemeente Peer. “Ik dacht na de tweede aanval nog niet dat de wolven schapen zouden pakken die tussen de huizen langs een drukke baan staan, maar 5 dagen later was het zover”, aldus Marcel.

Doordat de jongen nu hard groeien, gaan de ouders op zoek naar meer ‘gemakkelijk’ voedsel.

Het is dringend tijd voor een nieuw wolvenprotocol

wildschade

Hoe actiever de wolf wordt, hoe minder fans hij krijgt. Toch blijven de meningen verdeeld. We zitten in met de schapen, koeien en paarden die zeer kwetsbaar in de wei staan, maar veel mensen zien de wolf graag terugkomen, omdat hij hier thuishoort en een goede zaak is voor de biodiversiteit. Vinden we ooit een manier om met het dier samen te leven?