Startpagina Actueel

Aantal Vlaams-Brabantse zorgboerderijen opgelopen tot 126

Het Steunpunt Groene Zorg telt ondertussen 126 zorgboerderijen in Vlaams-Brabant. Dat werd middels een persconferentie op zorgboerderij Nijswolkje in Rillaar (Aarschot) bekend gemaakt. De provincie voorziet ondersteuning voor de zorgboerderijen.

Leestijd : 3 min

Het aantal zorgboerderijen in deze provincie is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2008, toen de teller op 59 stond. Het gaat zowel over klassieke landbouw- en tuinbouwbedrijven als over kleinere initiatieven zoals manèges, kinderboerderijen en hobbyboeren. Nieuwe zorgboeren blijven zich aandienen. In 2021 verwelkomde het Steunpunt Groene Zorg er 4 nieuwe.

Het Steunpunt Groene Zorg begeleidt en ondersteunt deze zorgboerderijen en zorgt, als tussenschakel, dat er een goede match is tussen zorgvrager (zorggast) en zorgboer. “Inzetten op een kwaliteitsvolle samenwerking tussen zorgboer en zorggast is voor ons prioritair”, zegt Claire Luyten, consulent van het Steunpunt Groene Zorg.

Blijvende vraag vanuit welzijn en onderwijs

Heel wat jongeren en volwassen blijven hun weg vinden naar de zorgboerderijen als actieve dagbesteding. In 2021 waren er in Vlaams-Brabant 124 aanmeldingen. “Kwetsbare personen zinvolle activiteiten aanbieden in een groene omgeving, dat is de kern van Groene Zorg”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van land- en tuinbouw.

“In post-coronatijd is er meer dan ooit nood aan. Wat is er immers heilzamer dan de natuur? Werken met dieren of planten geeft kracht. Op de boerderij krijgt de zorggast de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de dieren of het onderhoud van de planten.”

Unieke kracht

Zorgboerderijen handelen vanuit een heel specifieke setting en aanpak, een samenspel van elementen dat hen uniek maakt. Ze bieden zorg aan dicht bij huis in een heel natuurlijke, spontaneomgeving. Ze participeren mee aan de dagdagelijkse taken die zich op de zorgboerderij aandienen. Door taken uit te voeren in een reële setting, heeft de zorggast het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Zorggasten komen terecht in een familiale context, even weg van de klassieke hulpverlening. Zo kunnen bijvoorbeeld een praatje maken met andere gezinsleden van het bedrijf. Zorg wordt geïntegreerd in het samen- leven en het samen-werken. Zorgboerderijen staan op die manier midden in de samenleving.

Zorgboeren zijn geen hulpverleners, ze doen dit vanuit een sociaal engagement. Belangrijk is wel te weten dat de zorggasten steeds opgevolgd worden door een andere hulpverlener. Deze blijven betrokken in het traject.

Zorggasten werken nauw samen met de zorgboer, meestal 1 op 1, soms in kleine groepjes. Deze setting maakt dat je heel gericht kunt werken en sterk rekening kunt houden met de zorgnood. De aard van het werk en de begeleiding kan steeds aangepast worden, er kan heel kort op de bal gespeeld worden. Vaak is een landbouwbedrijf een heel gestructureerde omgeving met vaste taken.

En dit alles in een groene omgeving met planten en dieren. Actief bezig zijn in een landelijke omgeving met dieren en planten werkt rustgevend. Het heeft een positief effect op de gezondheid van de zorggasten.

Maatschappelijke waarde

Dit samenspel van elementen is uniek en heeft een belangrijke maatschappelijke waarde. “We dragen zorgboerderijen een warm hart toe. Wij zijn ervan overtuigd dat de landbouwsector een sociale verbindende rol heeft in de samenleving en deze moet uitspelen,” besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Provincie Vlaams-Brabant

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken