Startpagina Paarden

Trekpaardendag in het Colomapark

Traditiegetrouw is de laatste zondag van september een hoogdag voor het Belgisch trekpaard in Vlaams-Brabant. In het hartje van Sint-Pieters-Leeuw ligt het Colomapark met het kasteel van Coloma en de Rozentuin. Hier vindt jaarlijks de Trekpaardendag plaats.

Leestijd : 4 min

Dit evenement trekt ieder jaar heel wat publiek aan, vooral ouders met kinderen. Voor de kinderen was er dit jaar kinderanimatie met een vliegend tapijt. De hoefsmid gaf een demonstratie warm beslag. Er waren 2 keuringen, waaronder een veulenkeuring, die ieder jaar – eender waar – op heel veel belangstelling kan rekenen. Veulentjes trekken kinderen aan en de kenners willen zien hoe de nafok van de hengsten is. Op veulenkeuringen komen veelal de nakomelingen naar buiten uit de eerste jaargang van de gekeurde dekhengsten.

Officiële prijskamp VFBT

In de dreef van het kasteel gaat jaarlijks de officiële prijskamp van de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard vzw (VFBT) voor Vlaams-Brabant door. Met 46 aanwezige paarden van 14 fokkers mindert ook hier het aantal paarden dat nog deelneemt aan keuringen. Er werden 2 merries met nakomelingen getoond, die allebei een eerste categorie kregen: de in Nederland gefokte Nerva van de Bouwhoeve (v. Iwan van Aardenhof), van eig. Benjamin Kusé uit Malderen, en Lisa van Bob van Vlaams-Brabant (v. Harie van het Rijkelhof), gefokt bij Bob Agneessens en in eigendom van Thomas Van Laer. Dit jaar werden in Sint-Pieters-Leeuw geen oudere hengsten ter keuring aangeboden.

Voor het kampioenschap werd het een spannende strijd tussen 6 merries die eerder die dag hun reeks hadden gewonnen, waaronder ook de merrie met nakomelingen (Nerva van de Bouwhoeve) en de regerend Vlaams kampioene Collet van ’t Sparrenhof.

Donna van ’t Costershof van Vlaams Brabant, in eigendom van haar fokkers, werd door de jury die aangesteld werd vanuit de provinciale vereniging, aangeduid als dagkampioene. Net als in Oudenaarde hadden sommigen uit het publiek het liever anders gezien.

Kampioenen

Jaarlinghengsten: Theo van 't Vijverhof (v. Gamin van de Lindehoef) fokker Kristof Quintyn, eig. Van Riet Dominique

Jaarlingmerries: Astrid van 't Kouterhof (v. Bob de ter Couterhove) fokker Etienne Van Nevel, eig. Van Riet Dominique

Merries 2 & 3 jaar: Liske van Temse (v. Matteo van ’t Rietenhof) fokker Albert De Kever uit Temse, eig. Van Riet Dominique

Merries 4 jaar en ouder: Donna van 't Costershof van Vlaams-Brabant, geboren 2017 (v. Max van Schermershoek van Vlaams-Brabant), fokker en eigenaar Vereertbrugghen Johan en Ann Moens.

Europees Veulenkampioenschap KMBT

Net als ieder jaar ging ook het Europees veulenkampioenschap van de Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard (KMBT) door. Er waren veulens uit 3 landen: Nederland, Frankrijk en België. Uit ieder land werden 10 veulens verwacht. Voor de Belgische veulens had er een voorselectie plaatsgevonden eerder dit jaar in Oosteeklo. Er waren geen afzonderlijke reeksen voor hengst- en merrieveulens.

Nederland

De 8 aanwezige veulens maakten dit jaar niet de imponerende indruk van de voorgaande jaren, ondanks dat 5 van hen een Belgisch gefokte vader hadden.

De zwartschimmel Jilz van ’t Dorp (v. Vino van Luchteren), fokker-eigenaar Jasper van der Maas, won makkelijk de reeks, voornamelijk dankzij haar reeds volwassen type. Jilz is geboren in februari, waardoor ze merkelijk veel ouder is dan de andere veulens. Dit speelde ook in haar voordeel. De later geboren Niekie van de Klaverhoeve (v. Daniel van de Vendoorn) had luxe te koop. We zijn benieuwd hoe dit veulen verder zal uitgroeien.

Frankrijk

Bij de Franse veulens was de kwaliteit veel beter tegenover de voorgaande jaren. Van de 9 aanwezige veulens kaapte de zwarte Mistral 16 (v. Black de l’Hogneau) de hoofdprijs weg. Nummer 2, Muscat pas de l’Ayau (v. Nectar van de Parelhoeve) was qua type veel beter, maar was niet correct in de bewegingen, vooral vooraan. De andere 6 veulens waren aan mekaar gewaagd.

België

Voor België waren er 10 veulens aanwezig die overheersten in type en kwaliteit. Reeds bij de eerste rondgang sprong de vosschimmel Ampère van het Hermeshof (v. Lord van de Boterhoeve), met de familie Henckensals als fokker-eigenaar, in het oog qua type. Hij bevestigde later ook in draf. Nummer 2, Hermelien van de Spoorweg (v. Amador van de Boterhoeve), met als fokker-eigenaar de familie Van Hoorebeke, was het jongste veulentje en daardoor nog vergezeld van haar moeder. Qua type was het de hartendief, maar ze verloor punten in beweging. Na beraad tussen de juryleden moest ze toch de duimen leggen tegen de vosschimmelhengst Ampère.

Het kampioenschap was vlug beslist; de Europese titel ging naar België met Ampère van het Hermeshof. Voor de reservekampioen was het iets moeilijker, het Nederlandse veulen Jilz van ’t Dorp en het Franse veulen Mistral 16 waren aan mekaar gewaagd. Jilz van ’t Dorp werd de reservekampioene van dit Europees veulenkampioenschap.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken