Startpagina Actueel

Waterpeil van Turnhouts Vennengebied wordt geoptimaliseerd

In een zone van zowat 10.000 m2 in het Turnhouts Vennengebied wordt het waterpeil geoptimaliseerd om in drooggevallen vennen weer water te krijgen en opnieuw ‘wetlands’ te creëren.

Leestijd : 1 min

Het project is een samenwerking tussen Natuurpunt, water-ngo Join For Water en vaatwasmiddelenbedrijf Finish. De initiatiefnemers stellen dat ons land extra kwetsbaar is voor droogte en warmtestress, en onze warmtevoorraden stilaan onder druk komen. Ze willen daarom de burger aanzetten tot een bewuster watergebruik.

“Zeker omdat dat vaak een kwestie is van ‘foute gewoontes’ doorbreken, zoals vuile borden afspoelen voor je ze in de vaatwasser zet”, zegt Ségolène de Fleurieu van Finish. Om de watervoorraad te beschermen, zijn volgens de initiatiefnemers echter ook projecten rond waterbeheer nodig. In het Turnhouts Vennengebied willen ze daarom opnieuw meer 'wetlands' creëren. Vlaanderen verloor de voorbije decennia zowat 75  % van zijn natte gebieden, klinkt het, terwijl die nochtans een buffer vormen tegen overstromingen bij intense regenval én water vasthouden tijdens lange droge periodes.

“Het Turnhouts Vennengebied is circa 500 ha groot en maakt deel uit van een nog uitgestrekter netwerk van heidegebieden in de regio”, zegt Filip Meyermans van Natuurpunt. “Het is een bijzonder waardevol en biodivers gebied binnen het Europese Natura2000-netwerk. We zijn blij dat Finish bijdraagt aan dit project door 10.000 m2 vennengebied te helpen herstellen.”

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken