Startpagina Actueel

Boeren op een Kruispunt waarschuwt voor mentale gezondheid boer

De stikstofproblematiek in Vlaanderen is ernstig. Er moet iets gebeuren. Over de manier waarop verschillen de meningen. Boeren op een Kruispunt ziet dat de onduidelijkheid en rechtsonzekerheid in de landbouwsector ondraaglijk wordt voor de land- en tuinbouwers. De mentale gezondheid gaat steeds sneller bergaf.

Leestijd : 2 min

Er is geen algemeen gedragen visie naar welke toekomst we willen. De weg ernaartoe nog veel minder. Intussen worden voorstellen en zaken via de media verspreid, mensen geïnformeerd terwijl er nog niets definitiefs is beslist. Zo ontstaat grote onzekerheid in de landbouwsector. Nog niet lang geleden verleende vergunningen, gepaard gaande met zware leningen, staan op die manier op de helling.

Intelligente landbouwerszonen en –dochters mét toekomstvisie staan klaar om bedrijven over te nemen. Zonder duidelijkheid in beleid, is het koffiedik kijken of het wel mogelijk is. Sectoren staan bovendien onder zware druk door de verhoogde grondstoffenkosten, energiekosten.

Innovatieve, kwaliteitsvolle bedrijven dreigen het faillissement te moeten aanvragen wegens het niet kunnen recupereren van de kosten en het gebrek aan toekomstperspectief.

Heel veel onduidelijkheid

“Onze landbouwers willen, maar kunnen al maanden niet zelf de verantwoordelijkheid opnemen en richting geven aan hun bedrijf en hun leven. De onduidelijkheid is ondraaglijk. Mensen liggen daarvan écht wakker”, klinkt het bij Boeren op een Kruispunt.

Boeren op een Kruispunt, als eerste aanspreekpunt in de landbouwsector inzake mentaal welbevinden, merkt dit in het aantal oproepen en in de complexiteit van deze oproepen. Het aantal via Boek betaalde sessies psychologen was in 2020 nog 179. In 2021 waren dat er 376. Tot eind september van dit jaar zijn dat er al 295.

Een sector met risico’s

Landbouw is een sector met enorm grote risico’s. Naast de normale ondernemersrisico’s heb je daarenboven ook risico’s van de weersomstandigheden, het klimaat en de mogelijkheid van allerlei planten- en dierenziekten. Bovendien gaat het doorgaans om producten die beperkt houdbaar zijn. We mogen dat als samenleving niet onderschatten, net zoals het feit dat werken als land- of tuinbouwer een levensvisie is, het is niet zomaar een job. Het wegnemen van deze bezigheden is het wegnemen van de identiteit.

Laat ons dus zeer voorzichtig met overhaaste beslissingen die niet het beoogde resultaat met zich zullen meebrengen. Dit mag niet ten koste gaan van de fysieke en psychische integriteit, alsook van de financiën van zoveel landbouwgezinnen. Door middel van faire, soepele compensaties en een goede begeleiding moeten we alle betrokkenen zicht geven op een gelukkige toekomst.

Boeren op een Kruispunt

Lees ook in Actueel

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken