Startpagina Bedrijfsnieuws

Amazone presenteerde divers productnieuws

Frankrijk is een belangrijke afzetmarkt voor Amazone. Ter gelegenheid van de SIMA-landbouwbeurs presenteerde Amazone enkele nieuwigheden.

Leestijd : 4 min

Deze noviteiten werden in de aanloop naar SIMA al voorgesteld aan de Franse én Belgische landbouwpers. Hun redenering is immers dat er ook veel Belgen de SIMA in Parijs bezoeken. Deze beurs gaat er door van 6 tot en met 10 november.

Enkele van de nieuwigheden werden het afgelopen voorjaar reeds gepresenteerd tijdens de Amazone-gewasdagen. Hiervan brachten we verslag uit in Landbouwleven editie 2 juni 2022. In dit artikel staan we stil bij enkele nieuwigheden inzake bodembewerking en zaaitechniek.

Teres 300

Een eerste nieuwigheid die interessant is voor onze markt, is de komst van de Teres 300-wentelploeg. Amazone benadrukt dat dit een eigen ontwikkeling is en dat deze niet steunt op een Vogel & Noot-product. De ploeg is beschikbaar in 4, 5 of 6 scharen, wordt volledig in de driepuntshef gedragen en is er voor tractorvermogens tot 300 pk.

De werkbreedte is variabel in te stellen van 33 tot 55 cm per schaar. Er is een breekboutbeveiliging of een hydraulische non-stop beveiliging van het ploeglichaam.

Met de introductie van de Teres 300 wordt ook een nieuw rister geïntroduceerd, namelijk SpeedBlade. Dit biedt een toegenomen weerstand, wat zeker nuttig is wanneer de werksnelheid verhoogt. Verhogen we de snelheid tijdens het ploegen bijvoorbeeld van 6 naar 10 km/uur, dan verschuift het slijtagepunt verder op het rister. Daarom is er nu een grotere versterkte zone uitgewerkt op het rister, die zo meer weerstand tegen slijtage biedt.

Wat het dieptewiel betreft, heeft de fabrikant een eenvoudig, mechanisch systeem uitgewerkt, om dit manueel om te vormen naar een transportwiel bij het verlaten van het veld.

Tyrok 400 VS

Wie een ploeg graag een maatje groter heeft dan voornoemde nieuwigheid, kan misschien terecht bij de nieuwe Tyrok 400 VS. Dit is een half gedragen wentelploeg met 7, 8 of 9 scharen die tractorvermogens aankan tot 400 pk. Het hierboven vermelde SpeedBlade-rister is ook bij deze nieuwe ploeg mogelijk.

Andere kenmerken zijn dat er een brede eerste voor mogelijk is, handig om met grotere bandenmaten op de tractor te werken. Amazone wou met de Tyrok 400 ook een heel robuuste ploeg uitwerken en heeft hiervoor een groot gedimensioneerde centrale balk uitgewerkt. Dat zorgt ervoor dat de ploeg minder beweegt tijdens ploegwerk in zware omstandigheden en dat het resultaat uniformer is.

Amazone werkte voor de Tyrok 400 VS het SmartTurn-wentelsysteem uit om de ploeg te draaien op de kopakker. Er wordt hier een ‘dempend’ effect gecreëerd door tweemaal de oliestroom af te remmen in de hydraulische cilinders die de ploeg draaien. Stress en dus slijtage op het frame van de ploeg wordt hierdoor gereduceerd.

De nieuwe Cobra 2TX-cultivator voor bodembewerking van 4 tot 13 cm diep.
De nieuwe Cobra 2TX-cultivator voor bodembewerking van 4 tot 13 cm diep. - Foto: TD

Cobra 2TX

Met de Cobra 2TX presenteerde Amazone ons een nieuwe getrokken cultivator voor ondiepe bodembewerking van 4 tot 13 cm. Er is een 6 of 7 m brede uitvoering beschikbaar. De fabrikant noemt het een machine om gewasresten te verkleinen, stoppels af te snijden, te mengen en om indien gewenst de bodem terug aan te drukken.

Met de Cobra 2TX kan dus een stoppelbewerking uitgevoerd worden en kan een tweede of derde ‘medium’ diepe bodembewerking en een groenbemester of vals zaaibed vernietigd worden. Amazone noemt het een machine die zich leent voor onkruidcontrole en ‘veldhygiëne’.

De machine kan op verschillende manieren geconfigureerd worden. Wij kregen een versie te zien met een messenwals vooraan die bijvoorbeeld gewasresten of groenbemester verkleint. Daarna stonden er triltanden met ganzenvoeten verdeeld over 8 balken in de machine. Daarna kunnen nog nivelleerplaten volgen en is er een ruim aanbod aan aandruk rollen/looprollen beschikbaar. Die laatste hoeven niet gemonteerd te worden, maar kunnen de bodem wel zo terug lichtjes aandrukken.

De ganzenvoeten zijn niet de breedste, maar door het vibrerende effect van de triltanden waaraan ze zijn opgehangen, wordt er toch een behoorlijke hoeveelheid grond met organisch materiaal vermengd. Wie dieper wil werken, kan een smallere beiteltand monteren in plaats van de ganzenvoeten.

De nieuwe pneumatische Centaya-zaaimachine.
De nieuwe pneumatische Centaya-zaaimachine. - Foto: TD

Centaya 3000 Special

Een nieuwe zaaimachine die Amazone ons toonde, was de 3 m brede pneumatische graanzaaimachine Centaya 3000 Special. Dat is de opvolger van de AD-P Special. Vooreerst bemerken we dat de zaaimachine – zoals ze ons getoond werd – opgebouwd was op de KE3002-190-rotoreg. Dit is een versie voor ‘lichtere’ motorvermogens tot 190 pk. Een uitvoering voor tractorvermogens tot 240 pk is ook leverbaar.

De Centaya heeft als basis een 1.000 l graantank, een versie met 1.500 l is ook mogelijk. De zaadtank is boven de rotoreg, kort tegen de tractor gebouwd. Het zwaartepunt is dus ideaal gepositioneerd. De zaadkopverdeler staat dan weer achter de zaadtank en boven de zaaischijven gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat het zaad maar korte afstanden moet afleggen en het zorgt ook voor meer precisie.

Zowel de RoTec enkelvoudige schijfkouter als de TwinTeC Special dubbele schijfkouter is mogelijk op deze zaaimachine. Deze laatste uitvoering leent zich meer om hogere werksnelheden aan te houden of bij meer uitdagende terreinomstandigheden. Maar een dubbel schijfkouter kent zijn grenzen sneller bij kleverige bodem en in natte omstandigheden.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken