Startpagina Aardappelen

Ongewijzigde Belgapomnotering

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 4 november 2022 bedraagt 225 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 238,5 euro/ton.

Leestijd : 2 min

Ook de Belgapomprijs voor Challenger bedraagt 225 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 238,5 euro/ton. Voor beide rassen is dit dezelfde prijs als vorige week.

Tegenover vorige week verandert de marktstemming voor Challenger van rustig naar flauw, het aanbod is dus groter dan de vraag. De marktstemming van Fontane blijft rustig. Dit betekent dat nu het aanbod groter is dan of gelijk is aan de vraag.

De Belgapomprijs voor Innovator bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming is rustig, met een aanobd dat groter is dan of gelijk aan de vraag.

Voor het ras Markies zijn er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken