Startpagina Interpom 2022

Innovaties doorheen de aardappelketen worden zichtbaar door de Innovation Tour

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (onder wie ook een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom-beurs een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

Leestijd : 4 min

De geselecteerde innovaties moeten een meerwaarde betekenen voor de gebruiker en voor de verdere verduurzaming en professionalisering van de aardappelbranche.

We beperken ons in dit artikel tot de categorie ‘teelt & techniek’. Innovaties met betrekking tot de verwerking, verpakking & handel en bewaring van aardappelen laten we hier even buiten beschouwing om het geheel overzichtelijk te houden.

Poten

Seed Sensing Technology De nieuwe Seed Sensing-technologie maakt gebruik van het bestaande Potato Press Wheel-systeem, maar heeft verbeterde wielen die het contact met elke pootaardappel kunnen voelen, terwijl ze tijdens het planten door de perswielen op hun plaats op de grond worden vergrendeld. Dit geeft het systeem de exacte locatie van elke geplante aardappel.

Dewulf: Structural 4000 Smart-Float Voortaan is de 4-rijige Miedema Structural-planter beschikbaar als Smart-Float. De bedoeling van deze combinatie bestaat erin om de grondbewerking voor de snarenbedpootmachine op een eenvoudigere manier in te richten dan met portaaldissel. Op een veel compactere ruimte kan je meer controle houden over de verdeling van het totale gewicht en de bodemdruk.

De Smart-Float is handiger dan een portaaldissel.
De Smart-Float is handiger dan een portaaldissel. - Foto: Dewulf

Decock Plants: topstekken Zoete aardappel wordt traditioneel vermeerderd in de vorm van slips en/of gewortelde tussenstekken. Decock Plants gebruikt alleen topstekken die ervoor zorgen dat een hoger rendement van 15% wordt behaald. Door gebruik te maken van deze methodiek wordt niet alleen het rendement verhoogd, maar wordt de uniformiteit en efficiëntie verhoogd. Het resultaat hiervan is dat er meer bruikbaar product aanwezig is.

Oogsten

AVR: Clean & Go-bunker Nieuw op de getrokken AVR Spirit 7200-rooier is dat hij vanaf nu in optie met de nieuwe Clean & Go-bunker kan uitgerust worden. Deze voorziet, naast de mogelijkheid om rijdend te lossen, extra reiniging in de vorm van een reinigingsrol tussen de bunkerbodem en de elevator. Ook de keuze voor een spijlenmat als elevatormat brengt extra zeefcapaciteit.

Grimme: Select 200 Grimme introduceert op zijn Select 200-bedieningsterminal met Active Steering een nieuwe functie. Hierdoor kan de rooier de trekker automatisch volgen tijdens het rooien, bij het manoeuvreren op de kopakker en ook op de weg.

Dankzij Select 200 volgt de rooier automatisch de tractor.
Dankzij Select 200 volgt de rooier automatisch de tractor. - Foto: Grimme

Grimme: Store Matic Pro De Store Matic Pro is een nieuw volautomatisch vulsysteem op de nieuwe SL700-900 hallenvullers van Grimme. Dankzij nieuwe ultrasone sensoren die ongevoelig voor licht en stof zijn, maakt deze nieuwe techniek een totale autonomie van de opslaglijn mogelijk.

Gewasbescherming

Amazone: Smart Sprayer UX De Amazone UX 5201 SmartSprayer getrokken veldspuit heeft de integratie van Bosch-cameratechnologie en beeldverwerking met xarvio agronomische knowhow om een opmerkelijk gewasbeschermingssysteem te creëren. Met veldspecifieke drempels en de gelijktijdige toepassing van oppervlakte- en pleksgewijze toepassing in één werkgang kan het gebruik van herbiciden tot 70% worden verminderd.

Wifo-Anema: DSD-Z-300 Smart side shift Speciaal voor schoffelmachines zonder eigen besturing heeft Wifo-Anema de DSD-Z-300 Smart side shift ontwikkeld. Deze beschikt over een camerabesturing waarmee het systeem planten van onkruid onderscheidt en zo automatisch tot op de centimeter van de plantrij schoffelt. De Smart Side-shift is te combineren met elk type en merk van bestaande schoffel.

De ‘smart side shift’ kan op iedere bestaande schoffel toegepast worden.
De ‘smart side shift’ kan op iedere bestaande schoffel toegepast worden. - Foto: Wifo

Einböck: Aerostar-Fusion Met de premium wiedeg Aerostar-Fusion kan gewerkt worden in rijculturen, zoals uien, granen en suikerbieten, maar ook in gewassen op bedden of ruggen (bijvoorbeeld. aardappelen, wortelen) kan efficiënt en effectief gewerkt worden.

Packo: Nucrop Nucrop is gebaseerd op een hybride herbicideconcept, dat een geleidende vloeistof – Volt.Fuel genaamd– combineert met elektrofysisch loofdoden.

Nucrop is een hybride manier van loofdoding.
Nucrop is een hybride manier van loofdoding. - Foto: Nufarm

Horsch: strokenspuit Horsch heeft op zijn Leeb-spuitmachine met BoomControl-boommanagementsysteem een strokenspuit uitgevonden die de hoeveelheid gebruikte gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk vermindert. Hiervoor is een haakse spuitdophouder uitgevonden. Deze maakt het mogelijk om het sproeien met 5 of 10 cm te verschuiven ten opzichte van de positie van de dop op de boom. Hierdoor is het mogelijk om een strokenbespuiting toe te passen in bieten en aardappelen.

Agrifac: rijenspuit Ook Agrifac heeft een rijenspuit ontwikkeld waarmee op het gewas bijvoorbeeld luizen in aardappel behandeld kunnen woorden. Het is echter ook mogelijk om tussen het gewas te spuiten, bijvoorbeeld voor de onkruidbespuiting. Rijenbespuiting zorgt voor een hogere capaciteit en voor besparing van middelen, stelt de fabrikant.

Elektriciteit

Merlo: eWorker Merlo heeft een gamma verreikers gecreëerd met kleine afmetingen en met respect voor het milieu, omdat ze 100% aangedreven worden door elektrische batterijen. Deze machines zijn ontworpen om geluidsniveau en de uitstoot te verminderen en om de manoeuvreerbaarheid in kleine ruimtes te vergroten.

Vegniek: Selectron Vegniek heeft een nieuwe elektrische selectiewagen ontwikkeld. Deze is volledig elektrisch aangedreven en voorzien van een krachtig lithium-ion accupakket. Dit kan eenvoudig opgeladen worden door middel van de oplader, maar wordt ook gedurende de dag bijgeladen door de solar-zonnedaken.

De Selectron is een elektrisch aangedreven selectiewagen.
De Selectron is een elektrisch aangedreven selectiewagen. - Foto: Vegniek

Divers

Damaco Group: Aphasol Damaco Group heeft in samenwerking met de Universiteit Gent een nieuwe aminozuur biostimulant ontwikkeld, genaamd Aphasol, op basis van bijproducten van pluimvee. Het verhoogt de tolerantie voor abiotische stress. De aminozuren in Aphasol ondersteunen cruciale overlevingsmechanismen in planten.

HZPC: Even Greener HZPC noemt zijn extra duurzame aardappelrassen ‘Even Greener’. Hierachter zit een model met daarin de belangrijkste eisen voor een duurzaam aardapppelras. Dit moet de klant helpen om een betere rassenkeuze te maken.

Météus: Bodemvochtigheidssensor De Météus-bodemvochtigheidssensor helpt telers om hun irrigatie beter te beheren door elke 10 cm de vochtigheid in de bodem en de temperatuur direct bij de wortels te meten.

Patat'Up: Het project Patat'Up streeft naar een effectieve vermindering van inputs in de aardappelteelt door alternatieve, ecologisch en digitale systemen te creëren voor zowel de versmarkt als de industriële verwerking.

Tim Decoster

Lees ook in Interpom 2022

Interpom 2022 kiest ‘gezonde groei’ als thema

Interpom 2022 Interpom wordt eind november opnieuw dé internationale ontmoetingsplaats voor alle aardappelprofessionals. Niet minder dan 315 exposanten uit 15 landen zullen op 27, 28 en 29 november aanwezig zijn in Kortrijk Xpo met een gespecialiseerd aanbod aan producten, machines, diensten, digitale technologieën en innovatieve oplossingen voor de volledige aardappelketen.
Meer artikelen bekijken