Startpagina Actueel

Inagro-onderzoekster wint prestigieuze fotoprijs

De foto ‘Boeren voor eeuwig’ van Inagro-onderzoekster Ilse Louwagie werd publiekswinnaar in de recente internationale National Geographic Fotowedstrijd, categorie ‘mens’.

Leestijd : 2 min

De National Geographic Fotowedstrijd telde dit jaar maar liefst 10.000 inzendingen. De jury nomineerde Ilse Louwagie haar foto bij de laatste 10 in de categorie ‘mens’. Op 14 november 2022 maakte de organisatie bekend dat Ilse publiekswinnaar was.

Fotografe Ilse Louwagie is bij heel wat landbouwers gekend als projectingenieur melkvee bij de West-Vlaamse onderzoeksinstelling Inagro. Ilse is overdonderd en had het resultaat niet zien aankomen. De voorbije weken werd massaal gestemd op haar sfeervolle foto. “Velen toonden op die manier hun hart voor de foto op zich, maar ook voor het verhaal dat deze foto brengt”, zegt een verraste Ilse.

Opa in de stal

De foto kwam tot stand op het melkveebedrijf van haar schoonbroer. “Om wat nieuw fotomateriaal uit te testen, ging ik er even langs op een dag in augustus. En net op dat moment kwam opa de stal binnengewandeld. Hij geniet dagelijks nog even van zijn rondje bij de koeien. Dat straalt zijn blik ook uit op de foto. De lichtinval die net op die ene plek binnenkomt, maakte de foto nog krachtiger.”

De keuze om deze foto in te sturen naar de wedstrijd, had ook een dubbele visie, legt Ilse ons uit. “Enerzijds straalt de foto heel veel passie en gevoel uit voor het boerenleven dat hem altijd heeft bezield. Maar de foto legt ook een duidelijke link naar de huidige druk op veehouderij in Vlaanderen en Nederland. En laat net dit zijn waar National Geographic naar op zoek is: verhalen met passie en actualiteit.”

AV

Lees ook in Actueel

Nieuwe kaart toont sluipende verharding

Actueel Veel natuurlijke en halfnatuurlijke landschappen in Vlaanderen zijn de voorbije 250 jaren sterk achteruitgegaan. Onveranderd landgebruik is zeldzaam in Vlaanderen. Om de ruimtelijke uitwerking van acties van de Vlaamse overheid te ondersteunen, is begin april een kaart gepubliceerd die de landschapsevoluties in beeld brengt. Het thema kwam ook aan bod in de commissie Leefmilieu.
Meer artikelen bekijken