Startpagina Paarden

Verkiezing van ‘Landbouwleven Paard van het Jaar 2022’

Wat een jaar opnieuw voor de Belgische springsport! Waar er ook gesprongen werd, streden de Belgische paarden vooraan mee, met veel successen tot gevolg. Het maakte de keuze van de 10 paarden die kunnen meedingen naar de titel ‘Paard van het Jaar’ er niet eenvoudiger op. Nu is de keuze aan jou!

Leestijd : 4 min

Naar aloude traditie organiseert Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen een referendum: het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’. Zoals de naam al aangeeft, geeft deze verkiezing aan het Belgische (en internationale) kennerspubliek de kans om een Belgisch gefokt paard (lees: een paard dat is ingeschreven bij een Belgisch stamboek) naar aanleiding van zijn of haar prestaties nog eens extra in de bloemetjes te zetten. Uiteraard delen de fokker, ruiter en eigenaar(s) mee in de feestvreugde.

De jury van Landbouwleven heeft de quasi onoplosbare knoop gelukkig kunnen ontwarren. Daarmee zit hun taak erop. Nu is het aan jou om uit te maken wie van deze 10 effectief de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ op zijn of haar al rijk gevuld palmares mag bijschrijven (zie tabel 1).

47-3372-PAARDVHJ-web

Nominaties

Een van de meest opvallende en succesvolste paarden van het afgelopen jaar was uiteraard de BWP’er King Edward (ex-King Edward Ress, v. Edward 28). Op de WBFSH-ranking van het afgelopen jaar staat hij met recht en reden te blinken op nummer 1. Ook zijn ruiter Henrik von Eckermann staat op nummer 1. Die status zetten ze het afgelopen jaar ontzettend veel kracht bij, met maar liefst 2 keer goud op de Wereldruiterspelen in Herning (World Equestrian Games ,WEG), zowel individueel als met het Zweedse team.

Ze pakten ook nog de zege in de GP5* van St. Tropez en de GP5* van Praag. En dan vermelden we enkel de zeges en niet de vele ereplaatsen. Een knaller van een jaar voor dit twaalfjarige fokproduct van Wim Impens.

Belgische paarden scoorden op WEG

De Zweden hadden sowieso goede bondgenoten aan de Belgische paarden. Hun gouden teammedaille in Herning behaalden ze met maar liefst 3 stuks in hun rangen. Naast King Edward, droegen ook de SBS’er H&M All In (v. Kashmir van Schuttershof, fokker: Bas Huijbregts), gereden door Peder Fredricson, en de BWP’er H&M Indiana (ex-Indiana C&C, v. Kashmir van Schuttershof, fokker: W. Vanderlinden-van Turtelboom-Ruys), gereden door Malin Baryard-Johnsson, immers hun steentje bij. Zo kreeg de Zweedse zege een bijzonder Belgisch tintje. Dat laatste duo pakte bovendien ook nog de zege in een 5-sterren GP in St. Tropez.

Herning bleek ook vruchtbare grond voor de Britten, die de bronzen teammedaille in de wacht sleepten, met in hun rangen Hello Jefferson (ex-Jerenmias van het Hulstenhof, v. Cooper vd Heffinck, fokker: Bernard Mols) en Scott Brash.

Ook successen in Aken en Calgary

De WEG leverden dus al de nodige kandidaten op, maar ook op de andere grote afspraken stelden de Belgische paarden niet teleur. Zo wonnen Daniel Deusser en Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek) na de Rolex GP van Aken (2021) nu ook die andere fameuze Rolex GP, die in Calgary. De erelijst van dit fokproduct van de familie Bruggeman begint dan ook aardig aan te dikken.

In Aken was het aan Katanga v/h Dingeshof (v. VDL Cardento, fokker: Jaak Vermeulen) om zich in de kijker te springen. Onder Nicola Philippaerts sprong deze merrie naar het brons. Bovendien klasseerde dit duo zich ook individueel in de top 10 op de Wereldruiterspelen.

Bekende namen

Er staan veel illustere namen in deze lijst en ook de volgende 2 klinken bekend in de oren. Ze stonden dan ook al eerder te blinken op deze lijst. En dat is niet de enige gelijkenis tussen beide paarden. Zowel Dominator 2000 Z (v. Diamant de Semilly) als Tobago Z (v. Tangelo van de Zuuthoeve) zijn goedgekeurde hengsten die bij hun geboorte ingeschreven werden bij Studbook Zangersheide. Bovendien presteren beide paarden op het allerhoogste niveau met een Duitse topruiter.

Christian Ahlmann piloteerde Dominator 2000 Z (fokker: Corthouts-Foriers) afgelopen jaar onder meer naar zeges in de GP5* van Stockholm en de GP5* van Hamburg. Tobago Z (fokker: Jonas Bellemans) was eveneens goed voor maar liefst 2 zeges op het allerhoogste niveau. Onder Daniel Deusser zegevierde de voshengst onder meer in Den Bosch en in New York.

Nieuwkomers op de lijst

De laatste 2 genomineerden zijn nieuwere namen, maar hun prestaties zijn daarom niet minder. De BWP’er Kalinka van de Nachtegaele (v. Epleaser van ’t Heike) liet zich onlangs opmerken door op het wereldbekerconcours in Helsinki zowel de GP5* als de wereldbekermanche op haar naam te schrijven met Angelica Augustsson-Zanotelli in het zadel. Kalinka werd gefokt door Marcel Jacobs uit Wijnegem.

Ook de laatste genomineerde werd gefokt in de provincie Antwerpen. Het gaat om de 14-jarige BWP’er Imerald van ’t Voorhof (v. Emerald van ’t Ruytershof, fokker: Frans Voeten) die afgelopen zomer onder de Ier Paul O’Shea maar liefst 2 keer zegevierde in een GP5* in Calgary, op een van de magnifieke graspistes van Spruce Meadows.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken