Startpagina Akkerbouw

Vlaanderen investeert in bijkomende proeftuinen voor innovatieve circulaire watertechnieken

De Vlaamse Regering kent investeringssteun toe aan 11 projecten die sterk inzetten op waterbesparing en circulair watergebruik.

Leestijd : 2 min

Het gaat om samenwerkingen tussen meerdere partners die door uitwisseling van waterstromen beter beschermd zijn tegen droogte en waterschaarste. De projecten kaderen in het steunprogramma ‘Proeftuinen droogte’ dat deel uitmaakt van de Blue deal. Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir: “De droogte dwingt ons om anders na te denken over water. Via de proeftuinen droogte blijven we innovatieve watertechnieken uittesten via sterke samenwerkingen, zodat duurzaam watergebruik een logische keuze én opschaalbaar wordt. De Blue Deal biedt ruimte om te innoveren zodat anderen in de toekomst mee op de kar kunnen springen.”

Interesse in Proeftuinen droogte neemt toe

In maart 2022 lanceerde de Vlaamse Milieumaatschappij voor de vierde keer een oproep binnen het programma ‘Proeftuinen droogte’. De oproep richtte zich tot samenwerkingen tussen minstens 3 partijen die nadenken over hergebruik van water in hun bedrijfsprocessen om zo hun waterbeschikbaarheid te verhogen.

De oproep leverde 16 projectideeën op. Een team van experts begeleidde de indieners in de verdere uitwerking van hun idee tot een finaal voorstel. Uiteindelijk ontvangen 11 projectvoorstellen investeringssteun voor een totaal bedrag van ruim 5 miljoen euro. Dat aantal was nog nooit zo hoog.

Non-profit biedt mogelijkheden

Nieuw in deze projectoproep is dat ook non-profit bedrijven als volwaardige partner in aanmerking komen. Met succes, want in 5 van de 11 projecten zijn non-profit bedrijven betrokken, meestal gaat het om een gemeente of rioolbeheerder. Hierdoor krijgen nieuwe samenwerkingsvormen een kans wat extra inzichten oplevert.

Zo zorgt een innovatieve publiek-private samenwerking in Sint-Truiden voor een duurzame win-win voor de betrokken partijen. Twee fruitboeren met een waterbehoefte voor de beregening van 22 ha fruitbomen stellen er een perceel ter beschikking voor een bufferbekken. Dat bufferbekken wordt gevuld met wateroverschotten vanuit een gescheiden riolering in de buurt aangelegd door Fluvius. Ook de stad Sint-Truiden investeert mee in het bekken, waar overtollig water van de Oude beek naar afgeleid zal worden om zo wateroverlast te vermijden.

Vlaanderen telt op dit moment al 21 Proeftuinen droogte. Dankzij de nieuwe lichting staat de teller nu op 32. Al doende leren zij over de praktische en technische uitdagingen en oplossingen op het terrein. Ze effenen het pad voor gelijkaardige projecten die overal in Vlaanderen de droogte te lijf gaan. Op de website van VMM staat meer informatie over Proeftuinen droogte.

Kabinet Demir

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken