Startpagina Interpom 2022

Aardappelbeurs eindigt met een recordaantal van 20.254 bezoekers

De afgelopen dagen was de volledige aardappelsector massaal aanwezig op een recordeditie van Interpom in Kortrijk Xpo. Er heerste een positieve sfeer en dat ondanks de vele uitdagingen waar de sector mee te maken krijgt.

Leestijd : 2 min

Het mestbeleid, de gewasbescherming, natuurherstel, stikstof… onderwerpen genoeg in de wandelgangen van de beurs. De bezorgdheden over de toekomst werden wat getemperd door de verbeterde contractuele relaties tussen verwerkers en telers. Het toont hoe de sector er in moeilijke tijden in slaagt om samen de rug te rechten en een sterk signaal te geven dat de aardappelsector, als kroonjuweel van de Vlaamse agro-voedingsnijverheid, niet van plan is haar unieke plaats af te geven.

Veerkracht

Interpom is meer dan louter een vakbeurs, het is een sterke internationale community die deze editie, meer dan ooit, haar veerkracht bewijst. Met 323 exposanten uit 15 landen was de beurs volledig uitverhuurd. Met als toepasselijk thema ‘Towards healthy growth’ noteerde Interpom bovendien ook een recordopkomst van 20.254 bezoekers: 8.356 bezoekers op zondag, 7.007 bezoekers op een bijzonder druk bezochte maandag en 4.891 bezoekers op dinsdag.

Na de Covid-editie vorig jaar kon Interpom opnieuw veel buitenlandse gasten verwelkomen: 31,8% van de bezoekers kwam uit het buitenland (54 landen!) met vooral een sterkte opkomst uit Nederland (15,5%) en uit Frankrijk (12,4%). Maar ook van Egypte tot Noord-Amerika, van Zuid-Afrika tot Oost-Europa: vakmensen met een hart voor de aardappel vinden de weg naar deze unieke beurs in het hart van het West-Europese aardappelland, Kortrijk.

Innovativiteit

Eens te meer blijkt dat de unieke format van Interpom, waar binnen één sector alle schakels uit de aardappelketen vertegenwoordigd zijn in één overkoepelend event, een echte meerwaarde betekent. Het innovatieve karakter van de beurs blijkt ook elke editie aan belang te winnen. De landbouwsector in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder staan voor een grote transitie richting duurzaamheid. Interpom vervult haar rol als vakplatform voor de sector waarbij tal van oplossingen en antwoorden geboden worden voor deze transitie. Uit de eerste gesprekken met de standhouders is de tevredenheid alvast groot en wordt er uitgekeken naar de volgende editie in 2024.

Seminars herbekijken

Belgapom zette via seminars sterk in op innovatie en kennisdeling. Tijdens de 3 beursdagen vonden doorlopend korte informatiesessies plaats die op veel belangstelling konden rekenen. Zo kwamen diverse thema’s aan bod die zowel innovaties als de challenges uit de aardappelsector aankaartten. Alle sessies werden gestreamd en zullen vanaf 6 december uitgesteld kunnen herbekeken worden. Meer informatie over een Seminar Pass vindt u binnenkort op www.Interpom.be.

Interpom 2024

Na uitzonderlijk 2 edities kort op elkaar blijft Interpom nu opnieuw op haar vertrouwde periodiciteit: tweejaarlijks eind november van de even jaren. Noteer alvast de datum in uw agenda voor Interpom 2024: 24, 25 en 26 november 2024 in Kortrijk Xpo.

Interpom is een initiatief van Belgapom, de erkende beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking. De praktische organisatie is in de handen van Kortrijk Xpo.

Organisatie Interpom

Lees ook in Interpom 2022

Zowel droogte als bemesting zijn serieuze beproevingen in de aardappelteelt

Interpom 2022 Elk jaar is anders, ook in de aardappelteelt. Te natte jaren, zoals 2021, zijn een uitdaging. Een droog jaar, zoals 2022, is dat echter ook. We kenden zowel droogte als plaatselijk echte neerslagbommetjes. De gevolgen voor de bewaring zijn nu al zichtbaar, omdat er geen maleïnehydrazide toegepast kon worden en omdat de buitentemperaturen nog vrij hoog zijn. “Mechanische koeling valt te overwegen”, weet Ilse Eeckhout, coördinator van het PCA, te vertellen.
Meer artikelen bekijken