Startpagina Economie

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.

Leestijd : 1 min

De consumentenorganisatie vergeleek ongeveer 3.000 producten in 7 verschillende supermarktketens met de prijzen van een jaar geleden. "Hoewel de algemene inflatie deze maand gedaald is van 12,27% naar 10,63% - vooral door de dalende energieprijzen - stijgt de inflatie voor voeding wel verder door", waarschuwt Test Aankoop. Zo berekende de organisatie in november een inflatie van 18% in de supermarkt. In oktober ging het nog om 15%.

De producten die het meest in prijs gestegen zijn, zijn grijze garnalen (+61%), diepvriesfrieten (+47%), spaghetti (+41%), komkommers (+38%) en frituurolie (+37%). Bovendien zijn ook zuivelproducten ongeveer een kwart duurder dan voordien.

Test Aankoop spreekt over de hoogste inflatiecijfers die het ooit zag. "De stijgende kost van ons mandje verontrust ons", zegt woordvoerder Laura Clays. "Meer dan ooit moedigen we consumenten aan om prijzen in de supermarkt te vergelijken per kilo of liter en om te letten op promoties."

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken