Startpagina Actueel

Enquête: wat is het potentieel van blauwgroene maatregelen?

Vul jij deze enquête van doctoraatstudent Sam Vermeulen over blauwgroene maatregelen in? Sam onderzoekt of het voor landbouwers economisch interessant is om blauwgroene maatregelen te nemen op het eigen perceel.

Leestijd : 1 min

Sam Vermeulen is een doctoraatsonderzoeker in de milieuwetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en is werkzaam op project Turquoise, waarbinnen het potentieel van blauwgroene maatregelen onderzocht wordt voor klimaatadaptatie.

Met de enquête gaat Sam na hoe landbouwers droogte ervaren, welke effecten zij hiervan merken en met welke maatregelen ze reeds bekend zijn om zich voor te bereiden op dergelijke rampen.

Meer info project Turqoise

Project Turquoise is een interdisciplinair onderzoeksproject over het potentieel van blauwgroene strategieën voor klimaatadaptatie. Aanhoudende droogteperiodes tussen 2017 en 2021 hebben duidelijk gemaakt dat Vlaanderen onvoldoende voorbereid is op waterschaarste en droogte. Het project Turquoise mikt op een proactieve aanpak om de beschikbaarheid van water te vergroten.

Om blauwgroene oplossingen goed te plannen, uitvoeren en opschalen is meer kennis nodig over enerzijds de doeltreffendheid (of neveneffecten) van maatregelen zowel op lokale en grotere schaal en anderzijds hoeveel er nodig is om het droogterisico tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken