Startpagina Actueel

ANB koopt 34 ha op voor bossen in West-Vlaanderen

De aangekochte gronden zijn nog in landbouwgebruik, uitgezonderd 1 ha bestaand bos. Met de aankoop kunnen reeds bestaande bossen opnieuw met elkaar verbonden worden. West-Vlaanderen is met een bebossingsindex van 2,3% de minst bosrijke provincie van Vlaanderen.

Leestijd : 2 min

De voorbije maanden zijn alle gebruikers van de aangekochte gronden op de hoogte gesteld van de aankoopovereenkomst tussen de private eigenaars en Natuur en Bos. Met een aantal van de landbouwers is een overeenkomst bereikt om de gronden vrij te krijgen zodat de eerste aanplantingen spoedig kunnen gebeuren. Met de andere pachters worden de onderhandelingen verdergezet.

Bosarme regio

De regio Roeselare-Moorslede is één van de bosarmste regio’s. De aankoop van 34 ha aan gronden is één van de grootste verwervingen in de recente geschiedenis. In de gemeente Moorslede heeft Natuur en Bos al 18 ha in beheer in het Vierkavenbos. In 2021 werd een oppervlakte van 5,3 ha verworven en aangeplant nabij de Koekuit in Moorslede, en werd de kiem geplant voor een nieuw domeinbos genaamd de Crasselhouckbossen. Die bosjes vormen stapstenen tussen het westelijk gelegen Polygoonbos (Zonnebeke) en Vrijbos (Houthulst) en het oostelijk gelegen Bergmolenbos (Roeselare) dat nog in volle ontwikkeling is.

Het roer omgooien

“Uit oude topografische kaarten blijkt dat de regio rond de Koekuit in Moorslede bestond uit aaneengesloten bos dat grotendeels is verdwenen. Door de overgebleven stukken bos en enkele dreven opnieuw met elkaar te verbinden kunnen relatief vlug nieuwe natuurwaarden ontstaan wat de biodiversiteit ten goede komt”, aldus Natuur en Bos.

“West-Vlaanderen is de meest bosarme provincie in Vlaanderen. Met de aankoop van 34 ha grond gooien we het roer om en keren we de tanker. Het is een van de grootste aankopen die we tot nu toe hebben gedaan en we zetten zo ook een historische fout recht. Zo zullen we de bestaande bossen opnieuw met elkaar verbinden via kleine bosjes en landschapselementen. Zo maken we niet enkel West-Vlaanderen, en Vlaanderen bij uitstek, groener en gezonder, maar houden we ook rekening met de wensen en visies voor de natuurinrichting van de regio”, zegt Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir.

SN

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken