Startpagina Actueel

Denemarken verwacht 10.000 nertsen nu fokken weer zou mogen

Zowat 2 jaar na de massale slachting van alle nertsen in Denemarken ten gevolge van het coronavirus, zijn 10.000 dieren van Ijslandse nertsenkwekerijen op weg naar Denemarken voor de opstart van een nieuw kweekprogramma. Dat meldt nieuwszender DR maandag. Vanaf 1 januari is het kweken van nertsen voor hun pels weer toegestaan in Denemarken.

Leestijd : 1 min

De Deense premier Mette Frederiksen had in november 2020 aangekondigd dat alle nertsen in Denemarken - zowat 13,5 miljoen - gedood zouden worden. De reden voor die radicale beslissing was dat het coronavirus in de dieren gemuteerd was en op de mens was overgegaan. Nadien bleek dat er geen rechtsgrond was voor die beslissing. Een onafhankelijke commissie gaf in een rapport kritiek op de premier en de Deense regering.

Wie gaat kosten van meer dan 1 miljard euro betalen?

Omdat er evenwel nog geen regering gevormd is sinds de parlementsverkiezingen van 5 november, hangen er nog steeds donkere wolken boven de nertsenfokkerij. De Deense bevoegde autoriteiten hebben immers nog niet beslist wie zal moeten betalen voor het verplichte gezondheidsonderzoek naar het coronavirus en andere virale ziekten, goed voor 86 euro per dier. De post van de minister die daarover de knoop moet doorhakken, is nog steeds vacant.

De Ijslandse nertsen zouden per schip in Denemarken aankomen op 4 januari. Als er tegen dan geen oplossing gevonden is, moeten de dieren mogelijk afgemaakt worden, zo meldt organisatie Danske Mink.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken