Startpagina Paarden

Jumping Mechelen is terug op volle kracht!

Noodgedwongen sloeg Jumping Mechelen vanwege de gezondheidscrisis enkele edities over. Dit jaar staat dus de langverwachte 40e editie voor de deur. De organisatie serveert je het unieke en onvervangbare hippisch eindejaarsfeest van 26 tot 30 december in de Mechelse Nekkerhal, naar eigen zeggen ‘in de lucht’, ‘op de dansvloer’ en ‘op de koets’.

Leestijd : 3 min

Natuurlijk spelen de wereldbekers een rol op Jumping Mechelen. Jumping (‘in de lucht’), ‘op de dansvloer’ (dressuur) en vierspanmennen (‘op de koets’) hebben veel in de pap te brokken in de Nekkerhal. Jumping Mechelen staat elk jaar garant voor een gevarieerde affiche, met zowel entertainment als topsport en alles daartussen. Kortom, als de paardenwereld jouw wereld is – in al zijn facetten – dan kom je naar Mechelen vanaf tweede kerstdag tot en met de voorlaatste dag van het jaar.

De wereldbekers

Op de hippische kalender komt de Wereldbekermanche op Jumping Mechelen net na Londen Olympia. Cruciaal is deze laatste vooral als teaser voor de Longines FEI World Cup Jumping in de Nekkerhal. Wanneer wij dit neerpennen, staat de Franse ruiter Kevin Staut aan de leiding van het voorlopige klassement in de Wereldbeker. Op plaats 2 maakt Henrik Von Eckermann een goede beurt. Hij heeft met King Edward (BWP - Edward x Feo) dit jaar opnieuw het beste springpaard van de wereld onder het zadel (WBFSH). Deze King Edward is bovendien in de running voor de gegeerde titel ‘Landbouwleven Paard van het Jaar 2022’, samen met stamboekgenote Indiana C&C (v. Kashmir van Schuttershof) en nog tal van andere getalenteerde Belgisch gefokte paarden. Alle kandidaten hebben prachtprestaties op de teller. België blijft hoe dan ook een springland in alle opzichten.

Op Jumping Mechelen is er echter meer dan de crème de la crème van de springsport. Ook de dressuurliefhebbers en menners worden niet vergeten. Daarom ontpopten de wereldbekermanches voor deze disciplines zich ook tot blijvers in Mechelen, die kunnen rekenen op een trouw en enthousiast publiek.

Fokkerij first

Zonder fokkerij geen toppaarden, daar weten ze in België alles van. Belgische jumpingpaarden zijn wereldtop en ondertussen vaste waarden. De proeven op Jumping Mechelen, die volledig in het teken staan van onze sportpaardenfokkerij, zijn dat ondertussen ook. Sinds jaar en dag draagt de organisatie van Jumping Mechelen de fokkerij hoog in het vaandel. De selecties voor het vrij springen 2-jarigen zijn nog volop aan de gang wanneer wij dit schrijven. Het staat vast dat het op donderdagochtend druk zal zijn rond de New Year Arena (vroeger piste B). Een 2-jarige die deze finale haalt in Mechelen heeft er een kanjer bij op zijn curriculum vitae. Na het vrij springen volgt een veiling voor 2-jarigen. Mis deze 2 items met zicht op de toekomst dus niet.

Hengstenproeven

De jumpingproeven voor dekhengsten van 6 en 7 jaar trappen de dinsdagavond af op Jumping Mechelen. Beide leeftijdsgroepen hebben een Barema A met barrage voor de boeg. Traditioneel is de wedstrijd ‘Sires of the World’ eveneens een publiekstrekker. Nogal wat fokkers laten hun hengstenkeuzes bepaald worden door wat ze in Mechelen te zien krijgen. Daarom floreren dergelijke opportuniteiten.

Voeg daarbij het ontspannen kader in de Nekkerhal, het fijne gezelschap van andere fokkers en paardenmensen. Nergens krijg je zoveel paard voor je geld. Wees er ook bij als het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar 2022’ zijn opwachting maakt in de Christmas Arena op dinsdagavond. Net als slechts enkele jaren geleden wordt dit een unieke belevenis.

Voor klein en groot, oud en jong

Je bent nooit te jong of te oud om af te zakken naar de Nekkerhal tussen kerst en nieuw.

Er is volop entertainment de hele dag door op maandag. Proeven voor pony’s ontbreken eveneens niet op het appel gedurende de vijfdaagse. Kinderen en studenten beleven er de tijd van hun leven, in het zadel of ernaast! Amateurs en professionals ontmoeten er elkaar. Er worden banden gesmeed in Mechelen zoals dat alleen kan onder paardenmensen.

Wacht dus niet langer en kijk het programma in op www.jumping-mechelen.com. Klik op de verschillende dagen om te ontdekken wat de Christmas Arena en de New Year Arena te bieden hebben.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken