Startpagina Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.

Leestijd : 5 min

Dat kon ook moeilijk anders, in een jaar waarin hij onder zijn vaste ruiter, Henrik von Eckermann, zowel individueel als teamgoud won op de Wereldruiterspelen in Herning. Bovendien staat King Edward ook op de eerste plaats van de WBFSH-ranking voor springpaarden. Het is dus niet meer dan terecht dat King Edward de titel ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleept. De koning heerst. Nomen est omen, zo blijkt nog maar eens.

Nog een zege erbij

Alsof het zo moest zijn, zegevierde King Edward afgelopen weekend nog in de IJRC Rolex Top 10 Final in Genève. Het was een zoveelste overwinning dit jaar en eigenlijk de kers op de taart van een ontzettend succesvol 2022. Het is immers moeilijk om veel beter te doen dan wat King Edward onder het zadel van de Zweed Henrik von Eckermann realiseerde. Op het WK in Herning wonnen ze goud, zowel individueel als met het Zweedse team. In St. Tropez zegevierden ze in de GP5*. In Verona wonnen ze recent nog de wereldbekermanche. Nu schoten ze ook nog een van de hoofdprijzen af in Genève. Volledigheidshalve werpen we overigens nog even op dat King Edward ook de nummer één was op de meest recente WBFSH-ranglijst, zeg maar de wereldranglijst voor de periode van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022.

Dubbele wereldtitel

Het behoeft dus alleszins weinig betoog dat King Edward een van de grote kanshebbers was om de titel ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ in de wacht te slepen. En zo geschiedde. Ook al was de concurrentie in het Belgische springlandschap niet min, tegen een dubbele wereldtitel is weinig kruid gewassen. Zoals de vosruin al het hele jaar de tegenstand overheerst, zo deed hij nu hetzelfde in de verkiezing van Landbouwleven en werd zo Paard van het Jaar 2022.

Veelzijdig fokken

En zeggen dat het allemaal begon in 2009, toen fokker Wim Impens uit het Oost-Vlaamse Ressegem (deelgemeente van Herzele) zijn merrie Koningin de Lauzelle (v. Feo) aanpaarde met de Hannoveraanse gefokte hengst Edward 28. Uit deze combinatie werd King Edward, toen nog King Edward Ress genaamd, geboren. Dat deze koningin het leven zou schenken aan een koning, is niet zo verrassend, maar dat zijn fokproduct dergelijke hoge toppen zou scheren, had Wim Impens natuurlijk nooit kunnen vermoeden.

Nochtans komt hij wel uit een goede Hannoveraanse stam. Hoewel deze stam in onze contreien niet echt veel bekendheid geniet, vertelde fokker Wim Impens eerder al dat er heel wat goede spring- en dressuurpaarden uit deze stam komen. Ook King Edward werd gefokt met als bedoeling om een veelzijdig paard te fokken. Moeder Koningin de Lauzelle gaf in totaal 13 veulens, waaronder een volle zus van King Edward, die helaas kort na haar geboorte reeds overleed.

Hannoveraanse stam

Dat King Edward uit een goed doorgefokte stam komt, is vrij duidelijk. Het nodige opzoekingswerk leert dat de eerste geregistreerde merrie uit deze stam de naam Hornburg droeg en dat zij geboren werd in 1885 in het Duitse fokgebied Hannover. De Belgische connectie startte pas een kleine honderd jaar later, wanneer in 1979 de merrie Gloria (v. Garibaldi II) bij haar geboorte bij het Belgische Warmbloedpaard werd geregistreerd. Gloria was de grootmoeder van King Edward.

Zij schonk ook het leven aan Memphis de Lauzelle (v. Skippy II), die tot niveau 1.40m heeft gesprongen. Memphis is dus een halfbroer van King Edwards moeder Koningin de Lauzelle. Die laatste gaf op haar beurt ook Prins de Jochri (v. Fellini), Hector Ress (v. For Edition I) en Isidor Ress (v. For Edition I), die het allen tot niveau 1.40 m hebben geschopt. Ook de merrie Serafina Ress (v. Sandro Z) liep 1.40m en is een van de weinige directe merries uit Koningin de Lauzelle die nog actief ingezet (kunnen) worden in de fokkerij.

Jong talent

Het onmiskenbare uithangbord van de stam (en van de Belgische fokkerij in het algemeen) is evenwel King Edward. Na een voorspoedige jeugd kwam de ruin via Peter De Meulder bij Stefaan De Vos terecht. Niet veel later nam Ines De Vos de teugels over. Het betekende het begin van een succesvolle sportcarrière. Onder het zadel van De Vos sprong King Edward als jong paard voornamelijk regionale wedstrijden. Op 6- en 7-jarige leeftijd was de combinatie ook te bewonderen in de Cyclus. Als zevenjarige schopten ze het zo zelfs tot op het BK.

Het was bet begin van het einde van zijn onbekendheid. Het jaar daarna worden zijn talenten gespot door de bekende handelaar en talentscout Peter Eeckman, waarna King Edward de grens over trekt richting Zwitserland. Daar zal in eerste instantie de internationale amazone Janika Sprunger in het zadel plaatsnemen. De nieuwe combinatie leek snel op het juiste spoor te zitten. In het voorjaar van 2019 sprong King Edward al naar de zevende plaats in GP3* van Busto Arsizio. Kort daarna liep hij, als 9-jarige, onder Sprunger al zijn eerste landenwedstrijd op het allerhoogste niveau (in St. Gallen).

‘Match made in heaven’

Wanneer Sprunger in de lente/zomer van het coronajaar 2020 een sportieve stap terugzette om aan gezinsuitbreiding te doen, nam haar echtgenoot Henrik von Eckermann plaats in het zadel. ‘En de rest is geschiedenis’, zoals dat dan heet. Het blijkt een match made in heaven. Al snel scheerde het duo Von Eckermann-King Edward hoge toppen. In oktober 2020 werd de kersverse combinatie al vierde in GP4* van St. Lô. In 2021 stootten ze definitief door tot de wereldtop, met diverse zeges en ereplaatsen.

Hun voornaamste wapenfeit is uiteraard het teamgoud met het Zweedse team op de Olympische Spelen in Tokyo. Individueel strandden ze in Japan net naast het podium. Na de Olympische Spelen is het energievat evenwel nog niet leeg. Eind 2021 wonnen ze nog de GP5* in Samorin en in Praag wonnen ze de Super GP van de Global Champions Tour. In de IJRC Top 10 Final in Genève eindigden ze als tweede. In 2022 zijn ze gewoon verdergegaan op dat elan, met zeges in Verona, Stockholm, St. Tropez en uiteraard in Genève, zoals reeds aangegeven in het begin van dit artikel. We vermelden hier uiteraard enkel de voornaamste resultaten. Een volledige opsomming van alle overwinningen en ereplaatsen zou ons te ver leiden. We verwijzen hiervoor graag door naar de gespecialiseerde websites ter zake.

In totaal geeft de prijzengeldteller nu al 1.742.816 euro aan. Gezien de leeftijd van King Edward kan daar nog heel wat bij komen. De toekomst zal het uitwijzen, maar de bekroning tot ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ kan hem alvast niet meer ontsnappen.

Onze oprechte felicitaties aan de fokker, eigenaar en aan alle andere betrokkenen.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

De Shetlandpony: klein postuur, maar oersterk!

Actueel Catherine Munro is een Britse antropologe die in 2022 een boek wijdde aan de relaties tussen Shetland-pony’s en de mensen waarmee ze samenleven op de ruige eilanden. Het is onnodig te vermelden dat de pony’s er de hoofdrol speelden, weliswaar in hun natuurlijke habitat.
Meer artikelen bekijken