Startpagina Edito

Edito: Vrede en goesting in 2023!

Met het jaareinde in zicht, blikken we vooruit op een mooie traditie, namelijk elkaar de beste wensen overmaken voor het nieuwe jaar. Onmiddellijk voegen we daar gebruikelijk ‘een goede gezondheid’ aan toe. Dit jaar willen we jullie ook nog 2 andere dingen wensen: vrede en goesting.

Leestijd : 2 min

Het afgelopen jaar zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan met op nummer één een van de opmerkelijkste gebeurtenissen: de Russische invasie in Oekraïne. Nadat de coronacrisis de wereld door elkaar schudde in 2020 en 2021, volgde in 2022 deze vreselijke oorlog met vergaande gevolgen voor ons allen. In dit kader kreeg het wensen van vrede in de kerstperiode toch een andere betekenis in 2022. Tussen Brussel en Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, ligt immers maar een goede 2.000 km. Dat is best dichtbij. Bovendien grenst Oekraïne aan Europa én is het een belangrijke graanschuur van de wereld.

De impact van deze smerige oorlog liet zich dus snel voelen en houdt nog steeds aan. Denken we maar aan de hoge internationale energie- en grondstofprijzen. Weliswaar is dit niet te vergelijken met wat de Oekraïense collega’s ginds meemaken. Naast zware materiële schade, plunderingen van goederen, verlies van vee en velden bezaaid met bommen, verloren immers velen hun naasten in deze strijd. We hopen dan ook dat ze snel vredigere tijden kennen.

Dichter bij huis was 2022 een jaar van veel onzekerheden. Het vermaledijde stikstofakkoord gooide de toekomst van heel wat boerenfamilies overhoop. Tien maanden later blijft de rechtsonzekerheid heersen, het werd daarbovenop nog gesausd met een onmogelijk mestactieplanvoorstel. Ook het Vlaamse Strategisch Plan zal voor velen de nodige bijkomende aanpassingen in de bedrijfsvoering vergen om binnen het juiste kader te blijven passen. De lat wordt voor land- en tuinbouwers alsmaar hoger gelegd, waarbij boeren – al dan niet in nabijheid van natuur – een nieuwe invulling krijgt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele boeren boos, gefrustreerd, triest en moe gestreden 2022 afsluiten. Ondanks de moeilijke vooruitzichten is het echter ongelooflijk welke veerkracht de sector telkens weer toont. Het is belangrijk om te blijven aantonen hoe performant, milieu- en diervriendelijk, duurzaam en innovatief de Vlaamse land- en tuinbouw vandaag bezig is. Onze land- en tuinbouwproducten zijn kwaliteitsvol, veilig, gezond én lekker. Laten we – van welke (politieke) kleur of organisatie dan ook – in deze eindejaarsperiode dus vooral fier zijn, want zonder jullie geen rijkelijk kerstdiner!

Tim, Marlies, Sanne, Filip en ikzelf wensen jullie allen dan ook veel goesting om ook in 2023 vredig verder te doen met de stiel die jullie zo nauw aan het hart ligt.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken