Startpagina Paarden

Terugblik op 2022

Na een geslaagd Vlaams Kampioenschap, gingen in september en oktober 5 mooie officiële prijskampen door. Het jaar werd afgesloten in november met de Centrale hengstenkeuring (zie verslag vorige editie ).

Leestijd : 2 min

D it jaar – het eerste normale jaar na corona – hadden we 206 paarden aanwezig en dit verdeeld over 5 provinciale prijskampen.

Deelnemers prijskampen

Ondanks 5 mooie prijskampen, stellen we toch vast dat we ieder jaar minder deelnemers hebben voor de prijskampen. Pulderbos in de provincie Antwerpen was daar dit jaar de uitzondering op.

Het aantal ingeschreven/aanwezige jaarlinghengsten en jaarlingmerries blijft op peil.

Positiever daarentegen zijn onze oudjes, merries van 10 jaar en ouder. Hier telden we 15 aanwezigen, waarvan de ouderdomsdeken uit Vlaams-Brabant kwam, met Dina van ’t Costershof °2006. Dat zijn allemaal goed bewaarde merries.

Drie merries met nakomelingen werden aangeboden, alle 3 kregen ze eerste categorie.

Ook dit jaar kon iedere provincie een nieuwe dagkampioene lauweren. De kampioenschappen zijn bevoegdheid van de besturen van de provinciale verenigingen, die hiervoor meestal een afzonderlijke jury aanduiden.

Kampioenen Diksmuide, Pulderbos en Kuringen

De kampioenen van Diksmuide, Pulderbos en Kuringen willen we jullie niet onthouden (Oudenaarde en Sint-Pieters-Leeuw verschenen in eerdere edities).

In Diksmuide ging het dagkampioenschap naar Ariana van ’t Bos, fokker Philip Joos - eig. Marc en Kris Pollet, 13 jaar oud. Op de hengstenkeuring in november werd haar zoon, de bruine Arno van de Voshoek, goedgekeurd.

In Pulderbos (Antwerpen) won de jaarlinghengst Fons van ’t Elshof, fokker Els Bonnaerens/ Kevin Kools - eig. Michael Van Meir, zijn reeks en werd meteen kampioen. Bij de jaarlingmerries won Marie van ’t Akkerhof van fokker/eigenaar Leo Stevens. In de reeks ‘merries 2 & 3 jaar’ behaalde Anna van ’s Hertogendijk, van fokker/eigenaar Gert Adriaenssens en Griet Oorts, de eerste plaats. Dagkampioene werd Aliss van ’t Groenenbroek, van fokker/eigenaar Frans en Monique Beullens. De laatste kampioenen worden gekozen in Limburg (Kuringen), want Limburg is ieder jaar de laatste van 5.

Bij de jaarlinghengsten ging het kampioenschap naar de zwarte Finn van ’t Hengelhof, fokker Familie Jos Smeers en zonen - eig. Peter Janssens. In de reeks ‘merries 1 & 2 jaar’ won Avara van ’t Hengelhof, van fokker/eigenaar familie Jos Smeers en zonen. Zowel Finn als Avara hebben Maya van ’t Hengelhof als moeder. Dagkampioene werd Sarah van Luchteren, gefokt bij de familie Van Doorselaere uit Drongen en volle zus van de meervoudig kampioen (Vlaams 2014 en Nationaal 2015) Milo van Luchteren en van de Nationaal kampioenmerrie 2019 Mischa van Luchteren. Sarah ruilde deze zomer haar geboortestal in Drongen om voor Limburg, eig. Lionel Delvaux en Astrid Kindermans.

Nu is het uitkijken naar de Nationale prijskamp op 15 januari 2013 tijdens Agriflanders te Gent. Wie gaat met de felbegeerde titel van Nationaal kampioen en kampioene 2023 naar huis? We wensen alle deelnemers veel succes. Dat de beste moge winnen.

Ann Muys

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken