Startpagina Economie

Oost-Vlaanderen steunt innovatieve landbouwprojecten

De provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt vzw’s, verenigingen en lokale besturen die een vernieuwend idee hebben dat de land- en tuinbouw kan versterken of optimaliseren.

Leestijd : 2 min

De provincie riep daarvoor in 2020 een subsidiereglement in het leven. In 2022 was het thema ‘lokaal kopen en genieten’. De steun bedroeg afgelopen jaar in totaal 119.138 euro voor 6 innovatieve projecten in de land- en tuinbouw. Deze stimuleren en versterken lokaal en sociaal geïnspireerd ondernemerschap met duurzame logistiek, lokale productie én afzet, in kaart brengen voedselverliezen, consumentgericht en kringloopdenken als verschillende uitgangspunten.

De goedgekeurde projecten zijn:

- Duurzaam vervoer van producten van veld tot vork (Urban Waterway Logistics vzw)

- Rodelandbrood (Lokaal bestuur Merelbeke)

- Measure what you treasure (Foodwin vzw)

- Seizoensoptimalisatie in biologische bloementeelt versterkt lokale afzet (Proefcentrum voor sierteelt vzw)

- Introductie en consumentenonderzoek van lokaal geteelde gember voor de korte keten (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw)

- Herstellende landbouw met bescherming van lokaal levend erfgoed in het Waasland (Pomona vzw)

Oogst-Vlaanderen is thema in 2023

In juni 2022 lanceerde de provincie Oost-Vlaanderen het voedselplan ‘Oogst-Vlaanderen’. Hiermee wil ze lokale en duurzame voedselstrategieën en -systemen stimuleren. Daarnaast wil ze inzetten op een leefbare en duurzame land- en tuinbouw met ruimte voor lokale productie en consumptie van voedsel en ook sierteelt. Het voedselplan is een dynamisch plan en bundelt de voedselgerelateerde ambities en acties van de provincie Oost-Vlaanderen.

In 2023 is dus ‘Oogst-Vlaanderen’ het thema voor subsidieaanvragen binnen het reglement Innovatieve projecten in de land- en tuinbouw.

Naast verenigingen of vzw’s kunnen ook lokale besturen een beroep doen op deze subsidie. Subsidieaanvragen moeten minstens een maand voor aanvang van het project worden ingediend. De projectsubsidie bedraagt minimum 2.500 en maximaal 25.000 euro. De maximale looptijd van een project is 18 maanden.

De voorwaarden, de procedure en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op www.oost-vlaanderen.be/subsidie-innovatieve-projecten.

TD

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken