Startpagina Edito

Edito: Van tweespalt in 2022 naar harmonie in 2023?

Het voorbije jaar 2022 leek ons om meerdere redenen wel het jaar van de tweespalt. Laten we in de sfeer van een nieuw jaar nog dromen, en dan vooral van positivisme en harmonie in 2023.

Leestijd : 2 min

Voor wie het begrip tweespalt niet kent, synoniemen zijn conflict, verdeeldheid, onenigheid, tweestrijd, disharmonie… en ga zo maar verder. Helaas is dit tekenend voor vele gebeurtenissen in 2022.

Dan doelen we niet enkel op de oorlog die Rusland in Oekraïne gevoerd wordt, maar ook op de steeds groter wordende verdeeldheid tussen landbouw en natuur bij ons. Het kan anders, als er maar een juiste ingesteldheid is. Het is niet door tegenover elkaar te staan, dat je samen door dezelfde deur kan. Om vooruit te gaan, moeten de neuzen in dezelfde richting wijzen. Win-winsituaties voor beide kunnen wel degelijk! Drie weken terug schreven we hier nog in het editoriaal over de vruchtbare samenwerking tussen boeren en natuur (Boerennatuur).

Het jaareinde werd gekruid met opnieuw – hoe kan het ook anders in 2022 – berichten rond de PAS. Zo zouden de voorafnames over het stikstofakkoord onzorgvuldig zijn opgesteld en niet stroken met de werkelijkheid. Er valt verder te horen dat er een fundamenteel probleem met het rechtszekerheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel is.

Vlak voor Kerstmis vernamen we dat, nu de meer dan 20.000 bezwaarschriften over het stikstofplan (ontwerp-PAS en het ontwerp-plan-MER) verwerkt zijn, minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) schoorvoetend bereid is om toch wat te sleutelen aan het stikstofakkoord. Dat kan misschien ook moeilijk anders, gezien de gegronde bezwaren.

Mogen we dan hoopvol zijn en ervan uitgaan dat de tweespalt of de kloof tussen landbouw en natuur toch iets meer gedicht zal worden in 2023. Laat ons vooral in de sfeer van een nieuw jaar blijven en hoopvol en positief kijken naar wat ons tegemoet komt.

Nu de feesten achter de rug zijn, is het tijd om de feestmuts af te zetten en je andere goedgeluimde muts op te zetten om bijvoorbeeld naar Agriflanders af te zakken. Dit is een aspect dat we niet mogen vergeten ten opzichte van een jaar terug. Na de corona-ellende – waarbij we talrijke ontmoetingen, vakbeurzen en andere evenementen hebben moeten missen – hebben we (voorlopig) toch onze vrijheid terug zonder beperkingen. Dat was enige maanden geleden toch nog anders. Met nieuwe besmettelijkere varianten die nu opduiken in sommige werelddelen is het misschien bang afwachten wat de toekomst brengt. Laten we daarom genieten van wat we nu hebben, positief ingesteld zijn en in harmonie trachten samen te leven en werken in 2023.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken