Startpagina Bedrijfsnieuws

Danone wil methaanuitstoot met bijna derde verminderen tegen 2030

Het Franse zuivelconcern Danone wil tegen 2030 de uitstoot van methaan, komende van de productie van verse melk voor zuivelproducten, terugdringen met 30 %. Het streefdoel ligt in lijn met de Global Methane Pledge, gelanceerd tijdens COP26 en ondertekend door 150 landen.

Leestijd : 2 min

Danone heeft tussen 2018 en 2020 de methaanuitstoot al met zowat 14 % teruggedrongen. Tegen 2030 wil het bedrijf dat verdubbelen.

Methaan is grote boosdoener

Methaan zorgt bij Danone wereldwijd voor 25 % van de totale broeikasgassen.

België heeft volgens het bedrijf "een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling". Danone heeft in het Vlaams-Brabantse Rotselaar namelijk een van de grootste en belangrijkste productievestigingen van de groep, die aan heel Europa levert. Daar wordt voornamelijk 'Actimel' gemaakt van melk geleverd door Vlaamse boeren.

Nathalie Pfaff, CEO van Danone België en Luxemburg, legde in april al uit hoe Danone zal proberen om het zuivelmerk Actimel als eerste koolstofneutraal te maken voor de volledige productiecyclus. Zo werkt Actimel al samen met verschillende Belgische melkveehouders die het voedingssuplement Bovaer gebruiken. Dat supplement zorgt voor een verminderde methaanuitstoot van de veestapel met zo’n 20-40 %.

Danone startte in 2017 met de berekening van de individuele koolstofvoetafdruk per melkveebedrijf, waar nu een extra premie aan verbonden is.

Samen met zijn melkveehouders werkt Danone ook aan de omzetting van koemest in hernieuwbare energie met behulp van biovergisters. Danone nam in samenwerking met de Bodemkundige Dienst België ook bodemstalen bij meer dan 50 melkveehouders om de koolstofopslag te meten en zo te begrijpen waarom bepaalde percelen beter koolstof capteren dan andere.

Sanne Nuyts

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken