Startpagina Edito

Edito: Agriflanders toont veerkrachtige landbouwsector

Agriflanders 2023 zit erop. Hoe mooi is het om te kunnen stellen dat de teneur tijdens deze beurs overwegend positief was. Land- en tuinbouwers en de hele agrosector toonden duidelijk dat ze beschikken over een enorme veerkracht. Nu is het echter tijd om stappen vooruit te zetten.

Leestijd : 2 min

Met bijna 67.000 bezoekers kan Agriflanders echt wel geslaagd genoemd worden. Na de niet-aflatende stroom aan ongunstig nieuws in 2022 vonden sectorgenoten elkaar terug in Flanders Expo. De beursslogan ‘Omhels de landbouw’ was dus prima gekozen.

De beurshallen waren goed gevuld. 344 exposanten tekenden present. Ook minister Brouns (cd&v) was tijdens de vierdaagse tweemaal aanwezig. Zoals het een minister van Landbouw betaamt, deed Brouns een opbouwende speech tijdens het openingsevent. Belangrijker is dat hij tijdens zijn lange rondgang doorheen de beurshallen met veel interesse luisterde naar menig standhouder. Zij toonden aan de minister dat heel wat bedrijven nog écht geloven in de landbouwsector. Ze zoeken onder meer naarstig naar innoverende stikstofreducerende technieken. Ze zoeken niet alleen, er zijn intussen al oplossingen voorhanden. Zoals dat gaat met nieuwe technieken zijn die meestal wel duurder dan de bestaande. Daarnaast is het Wetenschappelijk Comité Veeteelt (WeComV) nog een struikelsteen. “De bedoeling is dat het comité zich wetenschappelijk buigt over de stikstofreducerende technieken die wél werken, zodat landbouwers er gerust in kunnen zijn dat hun investering ook effect zal hebben”, formuleerde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) midden november 2022 bij de oprichting ervan. De betreffende bedrijven staan vandaag te popelen op meer nieuws. Ze willen meer vernemen over de procedures die het comité van hen verlangt. De sector wil immers niet langer wachten. Naast rechtszekerheid wil men ook duidelijkheid, zodat er opnieuw stappen vooruit gezet kunnen worden.

Zo net na Nieuwjaar werd op Agriflanders weliswaar niet alleen de landbouw omhelsd, maar ook de collega’s en contacten uit de agrosector. Het deed immers deugd om elkaar terug te zien, bij te praten, en om een (ander) luisterend oor voor je verhaal te vinden. Zelf kunnen we getuigen dat deze persoonlijke verhalen dikwijls een diepe indruk nalieten. Toch eindigde zowat elk – soms kafkaiaans – verhaal in een onvoorstelbare gedrevenheid. Landbouwers kunnen echt wel om met uitdagingen en veranderingen, als ze daar tenminste een redelijke kans toe krijgen. Het staat buiten kijf: ze omhelzen meer dan ooit hun sector.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Ook voor boer moet je (levenslang) leren

Edito De schooltijd – lang of kort, leuk of saai – is dikwijls een memorabele periode. Als jongere moet je dan ook voor het eerst belangrijke keuzes maken. Kiezen voor een landbouwgerichte opleiding is vandaag de dag geen evidentie meer.
Meer artikelen bekijken