Startpagina Actueel

Boeren en Buren bewijst: de korte keten is er om te blijven

De korte keten initiatieven, waarbij je rechtstreeks koopt van de boer, zagen het afgelopen jaar hun verkopen stijgen als nooit tevoren. Sinds het begin van de Covid-19 crisis draaiden ook de ophaalpunten (Buurderijen) van Boeren & Buren op volle toeren. Het is tijd om een balans op te maken.

Leestijd : 3 min

Waar al jaren wordt nagedacht over manieren om de Vlamingen warm te maken om bewuster te kopen en eten, met onder andere de jaarlijkse Week van de Korte Keten, kwam die verhoopte sprong voorwaarts er plots in maart 2020 met de eerste lockdown. Uit een ondervraging bij meer dan 2.000 Belgen bleek dat de voornaamste reden om te kopen bij Boeren & Buren was om de lokale producenten te steunen. Ook ‘veiliger dan in de supermarkt’ en ‘een goede gelegenheid om gezonder te eten’ bleken belangrijke motivaties.

Opvallende cijfers uit het netwerk

Dat lokale voeding nog steeds populair is bewijzen de cijfers van het het afgelopen jaar:

- Het aantal bestellingen is verdubbeld in de Belgische Buurderijen.

- Mensen eten meer thuis, dus stijgt ook het gemiddelde winkelmandje (met 20 %).

- Meer dan 16.000 nieuwe klanten in België hebben het afgelopen jaar voor de eerste keer besteld bij een Buurderij in hun buurt, meer dan 125.000 in heel Europa.

- Het aanbod wordt telkens zo lokaal mogelijk gezocht: de afstand die de producten afleggen ‘van veld tot bord’ bedraagt gemiddeld 28 km in België.

- Boeren & Buren heeft het afgelopen jaar 300 nieuwe boeren en ambachtelijke producenten mogen ontvangen in haar netwerk sinds de start van de corona maatregelen. In Europa vinden zo al meer dan 15.000 Producenten de weg naar dit korte keten initiatief.

- Het aantal ‘Buurderijen’ in België is gegroeid. Op dit moment kan je op 130 verschillende plaatsen bestellen.

Meer besef van lokale voeding

Aan het woord: Céline Ménétrier, algemeen coördinatrice in België: “Ons leven ziet er nog steeds niet hetzelfde uit als voor de epidemie, maar toch ben ik overtuigd dat veel mensen zullen blijven bestellen via de de korte keten,” stelt Céline. “Korte keten is niet enkel hip geworden: mensen besef en terug écht het belang van verse en lokale voeding. Voor hun gezondheid, de smaak, het milieu en de steun aan de boeren uit de buurt.

Een “Buurderij” is een vaste locatie in je buurt waar je wekelijks de producten die je op voorhand online bestelt, kan gaan ophalen. Je vindt er groenten, fruit, zuivel, vlees, ambachtelijke brood, honing, bier en vele andere lokaal bereide producten. In normale tijden, ontmoet je er tijdens de gezellige Bijeenkomst de Boeren en ambachtelijke verwerkers en ontvang je al dit lekkers rechtstreeks van hen. Zodat je weet wat je eet en wie het produceert. Momenteel wordt om veiligheidsredenen de dienstverlening beperkt tot een praktisch ophaalpunt voor je bestelling en/of de levering aan huis ervan.

Twijfel niet om ons te contacteren via wannes@boerenenburen.be om u in contact te brengen met onze Buurderij-Verantwoordelijken of Boeren. Zij kunnen vanop de eerste rij getuigen over hun dagelijkse situatie en inspanningen."

SN

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken