Startpagina Actueel

Betere ondersteuning voor hernieuwbare energie

Drempels voor grote zonnepaneelinstallaties wegwerken, groenestroomcertificaten voor windmolens spreiden over twintig jaar en extra steun voor projecten waarin burgers mee kunnen investeren. Met de “optimalisering” van deze ondersteunende maatregelen wil de Vlaamse regering de hernieuwbare energie “een boost geven”, klinkt het woensdag in een persbericht van minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Leestijd : 2 min

Uit de laatste cijfers blijkt dat al er reeds 300.000 zonnepaneelinstallaties zijn geïnstalleerd door burgers. Om ook middelgrote en grote installaties aan te moedigen, heeft de Vlaamse regering een aantal ondersteuningsmaatregelen geoptimaliseerd. Voor grote zonnepanelenprojecten (meer dan 10 kWp) zal de steun via groenestroomcertificaten verkort worden van 15 naar 10 jaar.

“Dat is een belangrijke stimulans voor derdepartijfinanciering, waarbij iemand anders het project financiert en de investering wordt terugbetaald met wat men bespaart op de energiefactuur”, luidt de persmededeling. Het verplichte percentage zelfafname wordt voor deze middelgrote en grote installaties teruggebracht van 65 tot respectievelijk 60 en 55 procent.

Nieuwe windmolens zullen daarnaast 20 jaar lang groenestroomcertificaten krijgen - in tegenstelling tot 15 jaar nu - maar wel met een rendement van 7,5 in plaats van 8 procent. Op die manier blijven de kosten gelijk. Ook de regels voor verlenging van de steun worden aangepast.

Tot slot zet Vlaanderen meer in op burgerparticipatie. De minister wil grote projecten die minstens 200 burgers laten participeren, belonen. Een windmolenproject zal zo’n 1.000 euro per jaar via groenestroomcertificaten extra krijgen, een groot zonnepanelenproject 150 euro, klinkt het. Tommelein benadrukt dat hij op deze manier de bedrijven wil stimuleren om te investeren in hernieuwbare energie, “zonder te oversubsidiëren”. “We gaan voluit voor een groenere energie-toekomst, maar zonder de fouten uit het verleden te herhalen”, besluit Tommelein.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken