Startpagina Actueel

VUB wordt bierbrouwer, chocolademaker en broodbakker

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft op haar campus Etterbeek een gloednieuwe microbrouwerij, microbakkerij en microchocolaterie geïnstalleerd. De installaties zijn onderdeel van het nieuwe fermentatie-pilootproject "Fermented Food Pilot Plant". Het gaat om een investering van 3 miljoen euro, meldt de universiteit woensdag in een persbericht.

Leestijd : 1 min

In de oude blauwe studentenkoten van Van Der Meeren is er weer leven in de brouwerij, zowel letterlijk als figuurlijk. In de nieuwe Fermented Food Pilot Plant zijn 21 doctoraatsstudenten bezig met het brouwen van bier, het bakken van brood en het maken van chocolade. De focus ligt daarbij op fermentatie.

Focus op fermentatie

In de microbakkerij draait het vooral om onderzoek naar zuurdesembrood, waaruit ook een VUB-brood moet onstaan. De infrastructuur is bovendien beschikbaar voor de industrie. Zij kunnen er hun specifieke fermentatieprocessen in een bijna labo-omgeving op punt stellen.

Het bier dat aan de VUB gebrouwen wordt, is een zuur bier. Door de wereldwijde interesse naar Belgische lambiek wordt al sinds 2010 onderzoek gevoerd naar zure bieren. De VUB-onderzoekers proberen een zuur bier te rijpen zonder gebruik van houten vaten.

In de minichocolaterie tot slot worden de effecten van de fermentatie van de cacaobonen op de uiteindelijke chocolade onderzocht en beschreven. Alle installaties zijn voorzien van de modernste technologische snufjes. Via sondes in de apparaten worden gegevens doorgestuurd naar een supercomputer die gegevens opslaat en zo alle processen kan analyseren.

Belga/SN

Lees ook in Actueel

AI helpt levensproductie van koeien nauwkeuriger te voorspellen

Melkvee In de hedendaagse melkveehouderij speelt optimalisatie van de levensproductie van koeien een cruciale rol. Dit verwijst naar de totale hoeveelheid melk die een koe produceert gedurende haar leven. Het verhogen hiervan is essentieel, niet alleen vanuit economisch oogpunt maar ook voor de duurzaamheid van de sector. Door het gebruik van machine learning kan de levensproductie van melkvee al kort na de geboorte beter voorspeld worden dan tot nu toe.
Meer artikelen bekijken