Startpagina Actueel

Kasteelhoeve Wange wint ‘Internationale Groene Sleutel Award’ opnieuw

Kasteelhoeve Wange uit Landen is voor het tweede jaar op rij de laureaat van de Internationale Groene Sleutel Award, een onderscheiding die de Foundation for Environmental Education (FEE) toekent aan de meest duurzame, internationale toeristische bestemming. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts overhandigde woensdag de onderscheiding aan Philip Van Kelst, de bezieler van de kasteelhoeve.

Leestijd : 2 min

’Partnerschappen en lokaal engagement’ was het thema waarop de kandidaten dit jaar werden beoordeeld. Het Landense seminariecentrum en gastenverblijf haalde het van 28 accomodaties uit 12 landen die hun kandidatuur stelden. Een hotel uit Frankrijk en een B&B uit Finland eindigden tweede en derde.

“De inspannningen van de Kasteelhoeve om hun historische rol in ere te herstellen heeft ons overtuigd”, aldus FEE-directeur Finn Bolding Thomas. Vele kasteelhoeves waren in het verleden immers spilfiguren in de lokale economie, steunden op diensten van lokale leveranciers en leverden op hun beurt voedsel aan omliggende bewoners.

Zo kweekt de Kasteelhoeve op het eigen domein in samenwerking met lokale boeren groenten en fruit en worden dubbeldoelkoeien gehouden die zowel vlees als melk voor de gasten leveren. Andere producten worden bij lokale leveranciers aangekocht die geselecteerd worden op basis van voetafdruk, sociale tewerkstelling, dierenwelzijn en principes van de circulaire economie. De Kasteelhoeve krijgt ook lof voor de inspanningen die het levert om in samenwerking met Natuurpunt, lokale overheden en landbouwers 12 ha omliggende grond te bestemmen als natuurreservaat en recreatiegebied.

Vlaams minister Ben Weyts bestempelde de toekenning van deze internationale onderscheiding als een uitgelezen kans om de Vlaamse toeristische sector met zijn duurzame ambities en lokaal engagement in de schijnwerper te plaatsen. “Kasteelhoeve Wange is een fantastische ambassadeur voor toeristisch Vlaanderen. Ons toerisme onderscheidt zich op de wereldmarkt van de concurrentie met kwaliteit en authenticiteit. De Kasteelhoeve vertegenwoordigt dan ook het beste en mooiste wat we in Vlaanderen te bieden hebben”, aldus Weyts.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken