Startpagina Akkerbouw

Publiek grondbezit voor het eerst in kaart gebracht

Gemeenten, OCMW’s, kerkfabrieken, provinciebesturen en hogere overheden bezitten samen heel wat publieke gronden. Bijvoorbeeld in Oost-Vlaanderen ruim 10% van de oppervlakte. De jongste 10 jaar evolueerde dit publiek grondbezit sterk via omvangrijke aankopen en verkopen. De redenen daarachter zijn ontwikkelingen voor natuur, industrie, recreatie, wonen, waterbeheer en infrastructuurwerken, of het genereren van geld voor eigen projecten.

De opvallende afwezige in het grondbeleid van de openbare besturen is een visie op landbouw. De analyse van publieke grondtransacties in gans de provincie Oost-Vlaanderen tussen 2010 en 2020 levert amper voorbeelden met een landbouw- of voedseldoelstelling. Het doctoraatsonderzoek van Hans Vandermaelen (UGent – ILVO) brengt deze realiteit scherp in beeld.

Unieke cartografie met grote beleidsrelevantie

Er bestond tot...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomnotering Fontane blijft sterk dalen

Aardappelen Belgapom meldt op 25 april een prijs van 100 euro/ton (zonder btw) voor het ras Fontane. Dat is een daling met 25 euro/ton (zonder btw) tegenover de vorige notering van vorige week. Voor Challenger is er deze week geen notering wegens een gebrek aan transacties.
Meer artikelen bekijken