Startpagina Hors-texte

Ervaring van landbouwers tijdens uitwisselingsmoment

Leestijd : 2 min

Tijdens het thematisch uitwisselingsmoment georganiseerd door B3W ,dat begin december plaatsvond bij melkveehouder Nick Guns, is de teelt van méteil uitgebreid aan bod gekomen. Enkele van de aanwezige landbouwers hadden ook al praktijkervaring met méteil.

Uit de discussie konden we een aantal besluiten trekken:

- Het oogsttijdstip is erg belangrijk. De afrijping van het graan kan immers enorm snel gaan, waardoor een intensieve monitoring van het gewas noodzakelijk is in het voorjaar.

- Op het gastbedrijf werd de méteilteelt in 2022 ingekuild in een lasagnekuil. Hieruit bleek dat de méteil het best niet in de bovenste laag wordt ingekuild, en dit om de snelle broei van het product voor te blijven.

- De voederwaardes uit analyse van verschillende méteils vielen eerder tegen, waardoor het voeder minder geschikt is voor in lactatie. Voor dieren met lagere voederbehoefte, zoals vaarzen, kan méteil een stuk geschikter zijn.

- De voerwaarde van méteil, net zoals die van andere alternatieve ruwvoeders, is moeilijk te vergelijken met die van maïs of gras. Daarnaast rijst de vraag of de courante analysemethode met NIRS betrouwbaar genoeg is voor deze teelt.

De voederwaarde van de méteilteelt lijkt dus op het eerste zicht een stuk lager te liggen dan gras of maïs en ook voor de productie van eigen eiwit blijkt de teelt minder geschikt. Toch heeft de teelt enkele belangrijke voordelen, waardoor weloverwogen toepassing in de praktijk nuttig kan zijn. Aandacht voor de keuze van het mengsel, de teelttechniek en het bepalen van een optimaal oogsttijdstip, is hierbij zeker noodzakelijk.

B3W

Lees ook in Hors-texte

Meer artikelen bekijken