Startpagina Actueel

Jambon zegt handelsreis af door stikstofdiscussie

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt een geplande handelsreis naar Marokko af door de aanslepende onderhandelingen over het stikstofdossier. Jambon zou normaal gezien van 12 tot 15 februari naar Marokko trekken, maar het uitblijven van een nieuw stikstofakkoord gooit roet in het eten. Ook nieuw overleg leverde geen doorbraak op.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering blijft koortsachtig op zoek naar een akkoord in het netelige stikstofdossier. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een bijgewerkte versie van haar voorstel op tafel gelegd, maar daar werd nog geen akkoord over gevonden.

Er liepen op 10 februari bilaterale gesprekken, maar de verwachting is dat er ook de komende dagen nog (technische) vergaderingen nodig zullen zijn om het dossier te kunnen laten landen.

Bezwaren ernstig nemen

Vooral coalitiepartner cd&v ziet nog knelpunten en benadrukt dat de 800 pagina's aan ingediende bezwaren ernstig moeten genomen worden. Bij de andere regeringspartijen, zeker bij N-VA, groeit de ergernis over de houding bij cd&v.

Maar de christendemocraten ontkennen dat er sprake is van onwil of dat ze "met de voeten slepen". "Er is geen sprake van vertragingsmaneuvers. Maar als er duizenden bezwaren zijn ingediend, dan moet je die ernstig bekijken", klinkt het. Volgens een bron zou cd&v nu wat extra tijd krijgen om de bezwaren verder door te nemen.

Negatief juridisch advies

cd&v krijgt ook de kritiek dat het voorstellen op tafel legt die rechtstreeks uit de Boerenbond-bezwaren zouden komen en die bovendien op juridische problemen botsen. Zo is er het voorstel om boeren die dicht bij hun pensioen staan en geen opvolger hebben uit te kopen. "Maar dat doen we toch ook niet bij andere beroepsgroepen?", is de kritiek. En ook het pleidooi om de normen voor de industrie en de landbouw gelijk te schakelen (nu is er een onderscheid tussen de 2), zou botsen op een negatief juridisch advies.

Volgens het kabinet-Jambon is het de bedoeling om dit weekend de resterende knelpunten te bekijken en "de zaken te verfijnen", maar blijft het wel de bedoeling om "zo snel mogelijk" tot een akkoord te komen, zonder daarbij een concrete deadline te noemen.

Het kabinet-Jambon vindt het ook jammer dat de deelname aan de handelsmissie naar Marokko in het water valt. cd&v laat weten dat zij zeker niet gevraagd hebben om het geplande bezoek te schrappen.

Belga

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken