Startpagina Varkens

Provincie keurt uitbreiding slachthuis Tielt goed

Het slachthuis van de Debra Group in Tielt zal zijn capaciteit mogen optrekken van 1,5 miljoen tot 2,5 miljoen varkens. De provincie West-Vlaanderen zal het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) binnen een week definitief vaststellen. Dat moest eigenlijk donderdag gebeuren, maar de zitting werd geschorst.

Leestijd : 2 min

Met de definitieve vaststelling van het PRUP volgende donderdag zal het Exportslachthuis in Tielt zijn uitbreidingsplannen dus kunnen doorzetten. De schokkende beelden die Animal Rights begin dit jaar verspreidde, hebben daar niets aan veranderd. Het is ook niet aan de provincie om zich uit te spreken over het dierenwelzijn, ze heeft heeft vooral gewerkt aan de mobiliteitsoverlast en de geur- en lawaaihinder.

Het bedrijf krijgt geen vrijgeleide, want het PRUP is gekoppeld aan enkele voorwaarden. Zo moet de laad- en loszone, net zoals de afvalopslag verhuizen, moet er gezorgd worden voor minder lichthinder en wordt de productie van kant-en-klare maaltijden en kleinhandel uitgesloten. Het bedrijf moet ook voorzien in een stevige groenbuffer met streekeigen hoogstammen. Dat moet de leefomgeving en -kwaliteit verbeteren.

In het PRUP zit ook een item rond welzijn: werken en constructies in functie van het dierenwelzijn zijn mogelijk. Het bleef vrij stil in de provincieraad bij de bespreking van het dossier, maar Groen ging wel in tegen het voorstel en rakelde de feiten die aan het licht kwamen door Animal Rights in maart nog eens op. “Hoe kan het personeel dieren nog als een levend wezen zien bij een uitbreiding tot 2,5 miljoen varkens?”, opende Maarten Tavernier. “We hebben ons bij de voorlopige vaststelling onthouden, want in het verleden heeft het bedrijf zich ook al niet gehouden aan zijn exploitatievergunning. Nu gaan we het dossier niet goedkeuren. We pleiten voor een stop van de intensifiëring van de sector in de provincie en bij het slachthuis van Tielt. Anderhalf miljoen varkens is voor ons ruim genoeg.”

Vanuit de meerderheidspartijen CD&V en Open Vld kwam de reactie dat de aantijgingen van dierenrechtenorganisaties in dit dossier niet van toepassing zijn. Het dossier trekt na de stemming naar de Vlaamse regering. Bevoegd minister Joke Schauvliege kan het PRUP nog schorsen.

Belga

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken