Startpagina Actueel

Stikstofdossier zet ook uitbreiding van shoppingcenter in Wijnegem on hold

De uitbreidingsplannen van Wijnegem Shop Eat Enjoy, het voormalige Wijnegem Shopping Center, zijn terug naar af omdat het benodigde milieu-effectenrapport stelt dat het grotere winkelcentrum iets te veel stikstof zou uitstoten dan de norm voor een nabij bos momenteel toelaat.

Leestijd : 2 min

Dat schrijven Gazet van Antwerpen en ook VRT. Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat het dossier zelfs niet op de tafel van de minister is geraakt door dat probleem. Naast bijkomende winkels plande Wijnegem Shop Eat Enjoy ook een bioscoop, een voedingsmarkt en jongerenanimatie.

Wachten op rechtszekerheid

Volgens de bouwheer van het project zou er slechts sprake zijn van 0,004 % te veel stikstofuitstoot, maar komt daardoor het hele plan dus toch in gedrang. Planten die mogelijk bedreigd worden, bevinden zich onder meer in het Zevenbergenbos in Ranst, een vennengebied 4 km van het shopping center. Het shoppingcenter kijkt nu naar de Vlaamse regering en de lopende discussies rond het stikstofdossier, in de hoop dat daar meer rechtszekerheid uit voortkomt.

“De passende beoordeling van het project werd ongunstig beoordeeld door Natuur en Bos, waardoor het milieueffectenrapport door de dienst MER niet goedgekeurd kan worden”, verduidelijkt het kabinet van minister Demir intussen. “Daarenboven was vanuit agentschap Wegen en Verkeer een negatief advies. Het dossier is daardoor zelfs niet op de tafel van onze minister geraakt.”

Demir versus Brouns

Volgens het kabinet van Demir bewijst het dossier dat er niet verder getalmd mag worden in het stikstofdossier. “Wijnegem gaat over een groot tewerkstellingsdossier en zoals deze dreigen er nog veel meer te komen”, klinkt het. “Wie de hakken in het zand zet richting een stikstofakkoord, zet de toekomst van onze hele economie, landbouw en talloze jobs op het spel. Onze minister blijft voorstellen tot oplossing op tafel leggen in het belang van onze welvaart.”

Naast de vergunningstop in de landbouwsector door het stikstofakkoord, zijn hier ook al andere grote dossiers op gestrand. Recent kwam de hervergunning voor Brussels Airport nog volop aan de orde, en eerder werd ook al de vergunning vernietigd voor het Broeklin complex in Machelen.

Vlaams minister van Landbouw Brouns wil echter dat er voldoende rekening wordt gehouden met de 20.000 bezwaarschriften tegen het stikstofakkoord van februari 2022. De onderhandelingen lopen intussen al weken. Mogelijk komt er dus opnieuw een Krokusakkoord...

Belga/vrt/AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken