Startpagina Actueel

Boeren boos in Geetbets over aanplant bos op landbouwgrond

Natuurpunt Gete-Velpe plantte op zondag 19 februari, 10.000 bomen in agrarisch gebied. Op die manier verliezen de landbouwers uit Geetbets 10 ha (een oppervlakte van 20 voetbalvelden) landbouwgrond.

Leestijd : 1 min

Boeren zijn broodnodig. Hun harde werk brengt elke dag vers voedsel op de plank: lekker, lokaal én van wereldklasse maar toegang tot grond is essentieel voor onze land- en tuinbouwers. Daarom vragen we om te bebossen op de ‘juiste’ plaats, in groene bestemmingen en niet in waardevol agrarisch gebied.

De landbouwers van Geetbets voelen zich machteloos en zien hun kostbare gronden verloren gaan. Het zijn ook niet de eerste gronden in agrarisch gebied in de regio die verloren gaan aan natuurinrichting. Maar de maat is stillaan vol en druk op de ruimte voor de jonge generatie landbouwers in de regio wordt groot. Landbouwgrond wordt zo niet alleen steeds schaarser, maar ook duurder. Hierdoor wordt het voor (jonge) boeren steeds moeilijker om er nog een rendabel inkomen uit te krijgen.

Daarom kwamen op 19 februari de landbouwers samen om hun ongenoegen te uiten tijdens de aanplantactie van Natuurpunt. Onder de slogan ‘Bomen planten op landbouwgrond klinkt fijn maar plaats voor de boeren zal er niet meer zijn!’ werden flyers uitgedeeld en werd een stropop geplaatst op een nabijgelegen perceel.

Boerenbond

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken