Startpagina Edito

Anti is geen goed doel

Altijd leuk om een schandaal van een ander voor de eigen kar te kunnen spannen, moeten ze bij EVA vzw, de organisatie voor vegetariërs en veganisten, gedacht hebben.

Leestijd : 2 min

De organisatie is erin geslaagd om op de VRT één week gratis zendtijd binnen te halen als goed doel. EVA wist bij sympathisanten via een crowdfunding ook genoeg geld op te halen om de VRT te betalen om die campagne ook buiten die week voort te zetten. We gaan ervan uit dat de VRT zo neutraal was om het ene strikt van het andere te scheiden.

In het getoonde filmpje wordt vooral veel gesuggereerd over de vleessector, zoals ‘bloed’ dat over de handen druipt en een bijl die dramatisch neerdaalt in het slachthuis.

Op één en Canvas worden in de loop van het jaar ook filmpjes van VLAM getoond. Daarbij wordt met boerengeld promotie gemaakt voor het gebruik van vooral vlees en zuivel van bij ons. Vorige week startte VLAM nog met een promotiecampagne voor Belgisch rundvlees.

Zijn beide boodschappen wel combineerbaar met elkaar? De partij Groen vindt alvast van niet. Zij willen minister Schauvliege hierover ondervragen.

Het is veel drama, waar er misschien helemaal geen drama hoeft te zijn. Velen onder ons eten waarschijnlijk te veel vlees, maar vooral veel te weinig groenten en fruit. Met de boodschap dat, als we dan vlees eten, we beter voor een kwalitatief stuk vlees kiezen van bij ons, is niets mis. Wel integendeel.

De parallel is misschien wat ver gezocht, maar op de voorbije Werktuigendagen stonden concurrenten vaak bijna letterlijk schouder aan schouder. Ze probeerden er hun eigen boodschap en hun eigen producten aan de man te brengen. Dat kon in een gemoedelijke nazomersfeer, zonder ‘de andere’ af te breken.

Het is van die sfeer dat de vegetarische lobby nog wat kan leren. Ze hoeft niet anti te zijn om haar eigen liefde voor plantaardig voedsel te promoten. Een goed doel tégen de andere is geen goed doel, maar vooral erg goedkoop. IDC

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken