Startpagina Varkens

‘16e Festival van het Varkentje 2023’ was een succes

Om het Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur, alsook ‘De hoeveslagerij’ te promoten, werkte de Slagers-traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide terug mee aan het ‘16e Festival van het Varkentje’.

Leestijd : 2 min

Dit festival is mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en vzw Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Dit jaarlijkse Festival van het Varken heeft opnieuw een volle zaal getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke menu, waarbij het varken de hoofdrol speelde.

Tijdens de proclamatie van de vakwedstrijd ‘De Beste Ambachtelijke Varkensrilette’ & ‘Beste Breugelbuffet’ werden de winnende leerlingen van de Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide ook in de bloemetjes gezet.

Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2023

Bij de professionelen ging de titel van De Beste Ambachtelijke ‘Varkensrilette’ naar Henri Vanholme (36) van café-restaurant ‘t Hof van Commerce in Stavele. Hij is oud-leerling van de slagers-traiteurschool en bereidt alle ambachtelijke vleeswaren in zijn eigen atelier. De tweede plaats ging naar Dries Sentobin van Culinaire slagerij Dries uit Roeselare. Brecht Parmentier uit Staden, won de derde plaats als jonge starter van de Hoeveslagerij & traiteurdienst Fenx.

Slagers-traiteurs in spe streden voor het podium

Ook de junior-slagers streden voor de titel van beste ambachtelijke rillette en breugelbuffet. De gouden medaille ging naar Ian Tuyten uit Nieuwkerke, Jarno Van Weehaeghe uit Veurne en Zoran Deswarte uit Zuidschote. De persprijs ging naar Emiel Demolder, Aïsha Denys en Jamie Moens.

Een laatste onderdeel van de wedstrijd was het beste breugelbuffet. Arthur Blockeel uit Leernes-Fontaine-L’Evêque won goud, het zilver ging naar Emiel Demolder uit Beveren aan de Yzer en Bram Bruyneel uit Roeselare behaalde brons.

Ex-miss België, Justine De Jonckheere, presenteerde de proclamatie.

17-koppige topjury

De Beste Ambachtelijke ‘Varkensrilette’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit beoordeeld. De jury was niet van de minste, want naast culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal sterrenchefs, zoals Geert Van Hecke (Zet'joe**), Franky & Michael Vanderhaeghe (Hostellerie Saint Nicolas **) , Lieven Demeestere (Arenberg *), Abel Demeestere, Eerste Kok van België 2022, Loïc Dufour (Le grill Dufour), Stijn Bauwens (De Kruidenmolen), Rudy Pattyn (La boule de glacé), Rudi Devolder, Meester Chef-kok en Frans & Tim Saint Germain (Salons Saint Germain).

Bertrand Vande Ginste

Bekijk het fotoalbum en de film via deze QR-code

03.Qr-code-perstekst

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken