Startpagina Economie

Greenpeace: "Agro- en voedingsbedrijven boeken miljardenwinsten door pandemie en oorlog"

De grootste agro- en voedingsbedrijven ter wereld hebben sinds 2020 miljardenwinsten geboekt dankzij de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Zo hekelt Greenpeace in een nieuw rapport. De organisatie roept beleidsmakers op om strengere regels in te voeren en zo een einde te maken aan het monopolie van een handvol bedrijven.

Leestijd : 2 min

Greenpeace onderzocht de 20 grootste bedrijven in de graan-, kunstmest-, vlees- en zuivelsectoren, waaronder ook in België bekende namen zoals Nestlé, Danone en Cargill. "Wat we zien is dat een paar rijke families in feite zo goed als het hele wereldwijde voedselsysteem bezitten, op een moment dat de meerderheid van de wereldbevolking moeite heeft om rond te komen", zegt Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België.

In de boekjaren 2020 en 2021 leverden deze bedrijven hun aandeelhouders 53,5 miljard dollar op. Een bedrag dat de 51,5 miljard dollar overschrijdt die volgens de Verenigde Naties nodig is om de 230 miljoen meest kwetsbare mensen ter wereld te voorzien van voedsel, onderdak en levensreddende steun.

Volgens de milieuorganisatie hebben de bedrijven de pandemie, de oorlog en de daaropvolgende gestegen voedselprijzen uitgebuit om groteske winsten op te strijken. Zo waren bijvoorbeeld de grote graanbedrijven niet verplicht om bekend te maken wat zij wisten over de wereldmarkten en over hun eigen graanvoorraden. Dat terwijl de hoeveelheid graan in opslag in Oekraïne en Rusland de speculatie op de voedselmarkten en opgeblazen prijzen aanwakkerde.

Greenpeace pleit daarom voor een model van voedselsoevereiniteit: een collaboratief en sociaal rechtvaardig voedselsysteem, waar gemeenschappen en landbouwers controle en macht hebben over hoe het wordt vormgegeven. "Het is de taak van regeringen en beleidsmakers om maatregelen te nemen en een beleid te voeren dat zorgt voor transparantie en strengere regelgeving voor de activiteiten van deze sector", klinkt het.

Belga

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken