Startpagina Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.

Leestijd : 4 min

I n januari 2023 stonden de fokkers van de 5 best presterende Belgische paarden op het podium van het 4e Equigala in Brussel, om hun bonus in ontvangst te nemen.

Belang van kennis bij fokken van sportpaarden

Dat fokken gokken is, is al even voorbijgestreefd als een dagelijks ontbijt met spek en eieren. Een sportpaard fokken, berust dan ook op pure kennis: kennis van de merrie die het veulen op de wereld zet en kennis van de hengst die men voor haar uitkiest. Met kennis bedoelen we niet louter het onderkennen van de uiterlijke minpunten die voor verbetering vatbaar zijn. De genetica van de toekomstige partners is al even belangrijk. Daartoe dient men de afstamming van de vorige generaties grondig uit te pluizen. Ook een kijk op de nakomelingen is superbelangrijk: wat de hengst doorgeeft en ….. de merrie al evenzeer.

Deze taak kan men eigenlijk niet delegeren, de fokker staat er alleen voor. De genetica van een paard tegen het daglicht houden is een hele klus en kost tijd en geld. Eens men de verervingskracht van de merrie door en door kent, kan men makkelijker verder boeren. Daar gaan echter tal van jaren aan vooraf, succesvolle en minder succesvolle jaren, met kwalitatieve en minder kwalitatieve fokproducten, die dwars door alles heen hun weg in het leven nog moeten vinden.

Veulen klaarstomen voor sportwereld

Men fokt niet zomaar een talentvol paard. In een eerste stadium is het van primordiaal belang dat het veulen gezond zijn intrede doet in onze wereld. Sommige fokkers bieden hun veulens te koop aan via veilingen en online verkoopsessies. Dit is een bewuste keuze van bij het prille begin. Al evenveel fokkers houden echter hun jonge paarden aan tot ze 3 à 4 jaar zijn en verkopen ze na een paar oefenwedstrijden vrijspringen, en/of net zadelmak.

Anderen gaan nog een stap verder, en laten ze de Klassieke Cyclus en zelfs CSI-wedstrijden voor jonge paarden lopen. Ze geven hun fokproduct een sportieve start en stomen hen klaar voor de topsport. Sta er misschien even bij stil welke inzet, risico’s en kosten hiermee gepaard gaan … Net daarom is de Belgian Breeders Bonus de juiste beloning op de juiste plaats!

Belgische paardensector beloont beste fokkers ter wereld

Hoeft het nog gezegd dat de Belgische springpaarden hoge ogen gooien op de hoogste hindernissen overal ter wereld? In 2022 bundelde de Belgische paardensector dan ook de krachten om haar beste fokkers een financiële bonus toe te kennen.

De Belgian Breeders Bonus heeft tot doel de enorme expertise en het succes van onze sportpaardenfokkerij te steunen en te erkennen. Het totaalbedrag van 95.000 euro werd verdeeld onder de fokkers van de 35 beste Belgisch gefokte paarden van de Hippomundo Horse-ranking. Daartoe sloegen PaardenPunt Vlaanderen, de Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie (KBRSF), de stamboeken BWP, SBS en Zangersheide, Ligue Equestre Wallonie Bruxelles (LEWB), de Belgische Confederatie van het Paard vzw (BCP), Confédération Wallonie-Bruxelles du Cheval (CWBC) en Hippomundo de handen in elkaar. De 5 best geklasseerde fokkers waren aanwezig op het Equigala 2023 in januari om hun bonus toegewezen te krijgen.

Killer Queen VDM = dynamiet op het hout

De grootverdiener wereldwijd is Killer Queen VDM (BWP - Eldorado van de Zeshoek x For Pleasure x Nabab de Rêve), gefokt door de familie Bruggeman en gereden door Daniël Deusser. De bonus van 15.000 euro was een prachtig nieuwjaarsgeschenk voor Lisa Bruggeman.

Nathalie Beaufort fokte McLain Ward’s HH Azur (SBS - Thunder van de Zuut-hoeve x Sir Lui x Zandigo) en ontving de bonus van 10.000 euro.

Iedereen kent Tobago Z (Z-Tangelo van de Zuuthoeve x Mister Blue x Feinschnitt I van de Richter), gefokt bij Jonas Bellemans en succesvol onder het zadel van Daniël Deusser, en goed voor een fokkerspremie van 7.500 euro. HH Azur en Tobago Z zetten hiermee ook nog eens de solide fokkerij van wijlen René Vets in de kijker.

Wim Impens, fokker van Henrik von Eckermann’s superstar King Edward (BWP - Edward x Feo de Lauzelle x Garibaldi II) nam een fokkersbonus van 5.000 euro in ontvangst, terwijl Patrick Thienpont, fokker van Gamin van ’t Naastveldhof (SBS – Tannenhof’s Chacco Chacco x Toulon x Codexco), succesvol met Edouard Schmitz, 2.500 euro opstreek.

In totaal kwamen 25 fokkers in aanmerking voor een bonus van 2.000 euro en nog eens 5 fokkers ontvingen 1.000 euro.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Finale Longines FEI Jumping World Cup 2023/2024: ‘Koning’ Edward (BWP) overheerst iedereen!

Paarden De tweede opeenvolgende zege van King Edward en zijn Zweedse ruiter Henrik von Eckermann in de Longines FEI Wereldbeker Jumping, heeft zonder meer een Belgisch tintje. Je kan er immers altijd van uitgaan dat het paard presteert dankzij een heel getalenteerde ruiter. Enig welgeplaatst chauvinisme indachtig, denken wij echter meer in de richting van: wat zou de ruiter zijn zonder zo’n buitenaards getalenteerd BWP-paard?
Meer artikelen bekijken