Startpagina Paarden

Vijftien nieuwe hengsten goedgekeurd voor Studbook SBS

Voor het eerst was het weer ‘full house’ in de Provinciale Ruiterschool van Gesves. Na enkele jaren met coronaperikelen, was de crème de la crème van de sportpaardenfokkerij er opnieuw van de partij voor de officiële hengstenkeuring van het Studbook SBS.

Leestijd : 3 min

Paarden, fokkers, amateur-fokkers, hengstenhouders, standhouders: ze vonden allemaal makkelijk en zonder winterse omstandigheden hun weg naar Gesves op 25 en 26 februari.

Van de 32 voorgestelde hengsten – het merendeel springgericht gefokt – werden er 15 goedgekeurd. Het stamboek kan prat gaan op een bijkomend lot kwalitatieve en fijn doorgefokte hengsten.

De eerste hengstenkeuring van het SBS in Gesves na corona werd een succes.
De eerste hengstenkeuring van het SBS in Gesves na corona werd een succes. - Foto: Photo Evénement

Springhengsten

Alhoewel het lot kandidaten 3 dressuurhengsten omvatte, bemachtigde geen enkele van hen zijn dekbrevet. Aldus keurde de SBS-hengstenjury 15 springhengsten (waarvan een SBS-gefokte pony), afkomstig uit 6 verschillende stamboeken: BWP, Zangersheide, SBS, Selle Français, Westfalen en Oldenburg.

Merries van Greco Sitte en hun zonen

Twee dochters van de SBS Greco Sitte (Button Sitte x Argentinus), tekenden voor het moederschap van 2 nieuw gekeurde hengsten met SBS-papier. Met Eldorado van de Zeshoek als vader bracht Lugana Sitte de 3-jarige Oganito Sitte. De BWP ‘er Eldorado van de Zeshoek sprong CSI5* met Willem Greve en is ook de vader van onder andere niemand minder dan Killer Queen (Daniël Deusser).

De Greco Sitte-dochter Albertine Sitte bracht met Quel Homme de Hus (Jérôme Guéry) de nu SBS-gekeurde Okavango Sitte. De 3-jarige kandidaat overtuigde de jury met zijn patente sprongen en aansprekende techniek op de hindernis. Hij heeft het dan ook van geen vreemden!

Beide hengsten zijn geboren en getogen uit het beste bewezen prestatiebloed. Niet onbelangrijk is eveneens dat de MV van beide (Greco Sitte), slechts 10 jaar jong op vandaag, reeds mooie dingen liet zien in de sport met Virginie Thonon en Thierry Goffinet. Ook zijn nog jonge nafok is veelbelovend.

Volle broer van H&M All-In

Afkomstig uit Nederland, behaalde de volle broer van de beroemde kampioensmerrie H&M All In zijn goedkeuring bij het SBS. All-In kan met de Zweedse ruiter Peder Fredricson bogen op een bijna niet te overzien internationaal palmares op het allerhoogste niveau. De nieuw gekeurde Kashmirs All Inclusive DK Z is dus een zoon van de grote vererver Kashmir van Schuttershof en de merrie Fortune van Andiamo Z. Met zijn prestigieuze afstamming en als uitermate getalenteerde springer, boeide deze nieuwe aanwinst tal van fokkers!

Van Paemel

Stoeterij Van Paemel stelde Calvados Van Paemel Z voor op de hengstenkeuring van SBS. De jonge hengst overtuigde over de hele lijn. Zijn vader is de beroemde prestatiehengst en vererver Cicero Z. Zijn moeder is Fortuna Van Paemel, die BWP-Ambassadeur Darco als vader heeft. De volle zus van Fortuna sprong CSI5* met de Canadese ruiter Mario Deslauriers. De moederlijn bracht tal van fokproducten die opvielen in CSI.

Vigo d’Arsouilles

Stal de Muze uit Sint-Niklaas stelde een zoon van de onvergetelijke Vigo d’Arsouilles voor, die zich voortaan ook SBS-gekeurd mag noemen. Deze Umbello de Muze heeft als moeder Ciao Bella Van het Merelsnest, een dochter van de onvolprezen springpaardenvererver Cornet Obolensky.

Ook Uelo de Muze (Libero H x Heartbreaker) werd goedgekeurd voor de dekdienst. De moederlijn staat voor pure prestatie en gaat terug op de beroemde Narcotique de Muze II.

Qlassic Bois Margot

Elevage de Ste-Hermelle stelde Kality Ste-Hermelle (SF) succesvol voor in Gesves. De zoon van Qlassic Bois Margot (Simon Delestre) en de SBS-merrie Natysse de Sainte-Hermelle (v. Billy du Lys) beschikt over een gegeerde bloedlijn en over veel talent op het hout. Voor veel fokkers blijft het sterk verervende bloed van Billy du Lys (v. Grand Veneur) in een afstamming zeer gegeerd. Kality is bovendien de halfbroer van de SBS Vargas Ste-Hermelle.

Oldenburger in Gesves

De Oldenburger Balou du Cajan PS werd voorgesteld door David Dehez en kwam, zag en overtuigde. De schimmel is een zoon van de zeer gegeerde Balou du Reventon, CSI5* met onder andere Darragh Kenny. De moeder is de Chacco Blue-dochter Chatharga, die reeds tekende voor succesvolle paarden in CSI4*.

De volledige lijst nieuw gekeurde hengsten kan je terugvinden via www.sbsnet.be

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Stal van ’t Greeveshof te Kampenhout

Paarden Net buiten de drukke verkeersaders rond Vilvoorde komen we terecht langs een rustig landbouwpaadje bij Marleen en Eric De Greeff. De familienaam doet direct een belletje rinkelen. Na nadere kennismaking is de vader van Eric een neef van de naamgenoten van Stal d’Elewijt.
Meer artikelen bekijken