Startpagina Edito

Edito: Witte rook? Of blijft die toch nog eerder grijs?

De voorbije dagen ondergingen de meeste land- en tuinbouwers een vloedgolf aan gemengde gevoelens. Zien we nu witte rook of zwarte rook? Er blijven vooral veel twijfels én onzekerheden.

Leestijd : 2 min

We hebben een week vol ‘bekendmakingen’ achter de rug. De letterwoorden vlogen ons daarbij rond de oren. Zowel rond MAP, GLB als PAS werden akkoorden bereikt en daarbovenop kwam nog een Europese goedkeuring van de uitkoopregeling van varkensbedrijven. De bijhorende hoerastemming sloeg dikwijls om in kritische noten. Het vergt immers steeds wat tijd vooraleer de eigenlijke inhoud van zo’n akkoord ‘het veld’ bereikt.

Over het mestactieplan (MAP) – nummer 7 al – blijken de neuzen nu meer in dezelfde richting te staan. Dat was dan ook de bedoeling door het rechtstreekse overleg tussen landbouw- en natuurorganisaties. Het is weliswaar nog wachten op Europese goedkeuring. Door het maandenlang overleg is een mogelijke derogatie alvast aan ons land voorbij gegaan. Ondanks de aanpassingen tegenover het vorige voorstel zal het trouwens een zware dobber blijven om alle gewassen voldoende voeding te geven voor een efficiënte groei, en om aan alle (administratieve) verplichtingen te voldoen. Het is een zevende poging om via landbouwtechnische maatregelen de waterkwaliteit op orde te krijgen. Als nu tegelijkertijd de huishoudelijke riolering kan aangepakt worden, dan geraken we er wel zeker...

Nu er ook een akkoord is over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) kan de verzamelaanvraag eindelijk ingevuld worden. Hup vooruit en klaar! Voor varkenshouders met een impactscore van meer dan 0,5% was het echter sowieso behoorlijk slikken de voorbije week. Hun brief ‘je bent erbij, je mag stoppen’ zal voor sommigen een opluchting zijn, maar voor velen een serieus moment van zelfreflectie. Een levenswerk geef je immers niet zomaar op...

Ook over het stikstofakkoord is het laatste woord nog niet gezegd. Wat er werkelijk in het decreet zal beschreven staan, is nog koffiedik kijken. De lachende gezichten van de regering op 10 maart zorgden niet voor lachende gezichten bij de diverse landbouworganisaties. Voor de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied is de voorlopig gekende inhoud zelfs geen witte of grijze rook, maar zwarte rook. Hun houding is veelzeggend, want de rechtsonzekerheid blijft knagen.

Zelfs op internationaal vlak is witte rook een moeilijke zaak. Bij de nieuwe graandeal over export van Oekraïens graan, is de witte rook bezoedeld met grauwe tinten. De Russen willen immers slechts een verlenging van de deal met 60 dagen in plaats van de 120 dagen die vooropgesteld worden.

Zuivere witte rook, het blijkt moeilijk te realiseren...

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Het kan ook anders...

Edito ‘Het kan ook anders’, is een zin uit het bekende liedje ‘De Tegenpartij’ van Clouseau en tevens een boektitel van de Amerikaanse psycholoog Adam Grant. Wie de uitspraak ook gebruikt, het is een zin met een boodschap!
Meer artikelen bekijken