Startpagina Paarden

Hengstenkeuring Vlaams Paard

Op 5 maart ging de hengstenkeuring van het Vlaams Paard door bij stal Talpe te Komen. Er werd slechts 1 hengst ter keuring aangeboden, namelijk L-Valley Prince Piper, verder afgekort tot Piper.

Leestijd : 3 min

Deze hengst bevindt zich in zijn tweede keuringsjaar en is vorig jaar ingevoerd door Stal Talpe vanuit de Verenigde Staten (VS). Piper is net geen 4 jaar oud en werd gefokt bij Kauffman B. in Pennsylvania. Hij is een zoon van Country road Prince en heeft als moeder Lor- Rob Final Tally (vader Lor- Rob Cheap Trick, op zijn beurt een zoon van RKD Eddy).

Keuring L- Valley Prince Piper

Veterinaire keuring Eerst was er een veterinaire keuring. Tijdens deze keuring wordt nagekeken of er geen erfelijke of andere gebreken zijn aan het paard.

Voorstelling aan de hand Vervolgens was er een voorstelling aan de hand. De jury maakte daarbij de volgende opmerkingen. “Piper is een veelbelovend paard, dat nu reeds 1,88 cm groot is. Op 1 jaar tijd is hij dus nog 4 cm groter geworden. Hij is ook verder goed uitgegroeid en heeft heel wat meer massa bij gewonnen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij toch al voldoende hengsten-uitstraling. Hij werd tevens voorgebracht in perfecte keuringsconditie. Hij is een groot rechthoekig paard, met mooie verhoudingen en met een hoog gedragen edel hoofd op een stevige lange hals. Hij is voorzien van een goed gevormde achterhand met voldoende massa. Al doet de kleur eigenlijk niets aan de kwaliteit van een paard, toch is het mooi meegenomen wanneer de kleur meevalt. Piper heeft witte manen en staart en is voorzien van een mooie witte bles.

Hij heeft een ruime stap en draf. Toch was er een bemerking links voor en stapt het paard wat nauw. Dit is beter in draf. Hoe dan ook beschikt het paard over een rustige, vlotte en ruime stap en draf gestuwd vanuit de achterhand.”

Bereden proef Tijdens het tweede keuringsjaar moeten de deelnemers een opgelegde proef rijden. Deze proef werd gereden door Tiele Talpe. Zij reed een perfecte proef en Piper toonde zich van zijn beste kant. Hij showde wat van hem gevraagd werd en na de proef kregen beide dan ook een daverend applaus. Piper reed een vlotte en rustige proef en hij reageerde zeer goed op de hulpen van de amazone. Hij reed goed aan teugel, luisterde goed en bleef zeer rustig bij de volledige uitvoering van de proef. Deze combinatie presenteerde zodoende een mooie voorstelling.

Aangespannen proef: Tijdens het tweede keuringsjaar is dit een opgelegde proef. Deze proef werd gereden door de eigenaar Jurgen Talpe. Ook de aangespannen proef verliep zeer vlot en rustig. Het paard was zeer gehoorzaam en werkwillig. Deze proef was gewoonweg af, ook al viel er een balletje van een kegel.

L- Valley Prince Piper werd dan ook met een hoge puntenscore van 91.95 goedgekeurd voor het komende dekseizoen.

Kampioen hengsten 2023

Daar Piper de enige hengst was op de keuring, was hij automatisch kampioen hengsten 2023. Toch is hij een volwaardige kampioen die deze titel ten zeerste verdient.

Het Vlaams Paard is en blijft een klein stamboek. We hebben misschien de kwantiteit niet in huis, maar gelukkig hebben we wel de kwaliteit aan te bieden.

Demo’s en presentaties

Tijdens de namiddag waren er ook tal van demo’s en presentaties voorzien. Julie en Auke Talpe presenteerden tot tweemaal toe een demo voltige, dit zowel met pony’s als met de Vlaamse ruin Victor. Deze geslaagde voorstellingen werden zeer gesmaakt door het aanwezige publiek. De nog zeer jonge Julie treedt hiermee in de voetsporen van haar oudere zus Auke.

Chloe Demeulemeester gaf dan weer een zeer verzorgde presentatie ‘werken op het kordeel’. De 4-jarige ruin Yaro reed een vlekkeloze presentatie. Het aantal paarden en menners dat deze oude mentechniek nog beheerst, wordt alsmaar kleiner en kleiner.

De jury bestond uit Beck Denis (Frankrijk), De Clercq Luc, Van Hout Louis, Couckuyt Charlotte en Trio Patrick als voorzitter van de jury. Sterckx Veerle was de veearts van dienst, speaker was Geerinck Ann, ringmeester was Van Havermaet Bert. Secretaris Peeters Veronique stond in voor het goede verloop van de keuring.

Patrick Trio, voorzitter van de jury

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken