Startpagina Paarden

BWP keurt gevarieerde groep hengsten

Ultra Star JM (v. Ermitage Kalone) en Urianto van den Dries (v. Escamillo) zijn de kersverse kampioenen van de BWP-hengstenkeuring, jaargang 2023. De eerstgenoemde is een van de 17 driejarige springhengsten die werden goedgekeurd. De laatstgenoemde werd gekroond bij de dressuurhengsten.

Leestijd : 3 min

Het dient gezegd dat het voorlopig niet de sterkste jaargang van de afgelopen jaren lijkt. Positief was dat er zowel langs vaders- als moederszijde meer genetische diversiteit werd waargenomen, al blijft de bloedspreiding een aandachtspunt. De algemene kwaliteit van de gekeurde jaargang was niet uitzonderlijk te noemen. In vergelijking met een aantal voorgaande edities zaten er toch net te weinig uitschieters in de collectie. Daarmee werd de indruk die overheerste na de tweede fase bevestigd.

Goed te volgen

De jury leek dezelfde mening toegedaan en zette het mes nog stevig in de selectie. Na de tweede fase waren er nog een 40-tal driejarige hengsten in de running. 34 van hen kwamen aan de start op de derde fase en daarvan ontvingen er slechts 19 hengsten groen licht: 2 dressuurhengsten en 17 springhengsten.

Bloedspreiding

Een positief punt was de bloedspreiding, zeker in de springrichting. Zo waren er geen moederlijnen die uitdrukkelijk overheersten en stammen de gekeurde driejarige hengsten af van maar liefst 16 verschillende vaders. Enkel Ermitage Kalone zag 2 zonen gekeurd worden. De overige goedgekeurde springhengsten hebben onder andere Emerald van ’t Ruytershof, Kafka vd Heffinck, Grandorado TN, Hardrock Z en Diamant de Semilly als vader.

Dressuur

De dressuurrichting mag 4 nieuwe hengsten inschrijven. Urianto van den Dries werd uitgeroepen tot kampioen. Urianto is een zoon van Escamillo uit een moeder Quaterback en werd gefokt door Dirk en Kevin Laevens, die hem ook voorstelden. Verder werd er nog een driejarige, een vierjarige en een vijfjarige hengst gekeurd.

Urianto van den Dries werd uitgeroepen tot kampioen bij de dressuurhengsten.
Urianto van den Dries werd uitgeroepen tot kampioen bij de dressuurhengsten. - Foto: Hippo Foto Media

Complete kampioen

Drie complete hengsten werden aangeduid voor de kampioenskeuring springen. De jury koos er uiteindelijk voor om Ultra Star JM, gefokt en voorgesteld door Hengstenhouderij Van Dijck, als kampioen te kronen. Ultra Star is een zoon van de veelbelovende Ermitage Kalone en was op de tweede fase al een van de meest complete hengsten. Ook onder het zadel liet hij goede dingen zien. De hengst voert overigens vrij nieuw bloed voor de BWP-fokkerij, of op z’n minst bloed dat nog niet sterk vertegenwoordigd is in de populatie. Moeder Hanky Panky is een dochter van Calvaro Z uit een moeder van Heartbreaker. Onder meer de 1.60 m-paarden Fleuri van de Koekelberg (v. Winningmood van de Arenberg) en Vagabond (v. Fantastique) komen uit deze lijn.

Meest opvallende springer

De reservetitel was voor de beste springer onder het zadel: Up van ’t Paradijs (v. O’Neill van ’t Eigenlo) van Stal Eigenlo en Stal Vrins. Vader O’Neill van ’t Eigenlo werd in 2017 zelf kampioen op de BWP-keuring en loopt internationaal in de sport met Willem Greve onder de naam Minute Man. Up toonde veel goeds onder het zadel en sprong met veel afdruk en vermogen. Deze hengst lijkt in model erg op zijn vader en gaat bovendien terug op de lijn van Qerly Chin.

Jonge hengsten

Het was dus opvallend dat de jury 2 zonen van jonge hengsten primeerde. Ook de tweede reservekampioen stamt af van een nog niet heel bewezen hengst. De met veel uitstraling gezegende Unicum van de Donkhoeve is een zoon van Cashpaid J&F (v. Casall). Dit fokproduct van De Donkhoeve werd voorgesteld door Frederic en Eric Dekens. Zijn moeder, Pioen van de Donkhoeve, is een dochter van Tangelo van de Zuuthoeve en zijn grootmoeder, Meibloem van de Donkhoeve (v. Diamant de Semilly), loopt op vijfsterrenniveau met de Zwitserse Aurelia Loser.

Oudere hengsten

Naast de 17 driejarige springhengsten, werden ook 10 oudere springhengsten gekeurd. Het gaat om 9 vierjarige hengsten en een vijfjarige hengst. Het betreft zonen van onder meer Vivaldi du Seigneur, Cicero van Paemel Z, Cornet Obolensky, El Barone 111 Z (2), Vigo d’Arsouilles en Big Star.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

De Shetlandpony: klein postuur, maar oersterk!

Actueel Catherine Munro is een Britse antropologe die in 2022 een boek wijdde aan de relaties tussen Shetland-pony’s en de mensen waarmee ze samenleven op de ruige eilanden. Het is onnodig te vermelden dat de pony’s er de hoofdrol speelden, weliswaar in hun natuurlijke habitat.
Meer artikelen bekijken