Startpagina Actueel

Brouns: "Niet meer dan normaal dat Taxandria niet erkend wordt als Nationaal Park"

Volgens minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is het niet meer dan normaal dat het Antwerpse Taxandria niet erkend wordt als Nationaal Park. Het park zou in het Turnhouts Vennegebied komen en daar moet het stikstofdossier voorrang krijgen, zegt de minister, verwijzend naar de bevindingen van de intendant voor dat gebied Piet Vanthemsche. Dat heeft minister Brouns op 19 april in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege. Die laatste verwijt de cd&v dat ze het parkendossier op het terrein ‘boycot’.

Leestijd : 2 min

In het regeerakkoord heeft de Vlaamse regering afgesproken om deze legislatuur 3 Landschapsparken en 4 Nationale Parken te erkennen. Er werd daarvoor ook een heel traject uitgestippeld met kandidaturen, jury’s en selectieprocedures.

Onrust rond Taxandria

Maar de selectie leidt tot discussie. Met name de mogelijke erkenning van Taxandria in de Antwepse Noorderkempen beroert de gemoederen. De gemeenten Turnhout en Oud-Turnhout zijn de trekkers van het project. Maar wie Turnhout zegt, zegt ook Turnhouts Vennengebied. Dat natuurgebied kwam eerder dit jaar al in het centrum van het stikstofdebat te liggen.

In een interview met  VILT liet minister van Landbouw Jo Brouns eerder al verstaan dat er een politiek akkoord is dat Taxandria er niet komt. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ontkende meteen het bestaan van die afspraak. Volgens haar is het aan de aangestelde jury om de afweging te maken.

 Stikstof prioriteit

De kwestie kwam op 19 april aan bod in de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement. Daar verwees minister Brouns naar de bevindingen van Piet Vanthemsche, de intendant voor het Turnhouts Vennengebied. Die heeft laten verstaan dat het ontwikkelingsplan voor stikstof prioriteit moet krijgen op de Taxandriaplannen.

De (stikstof)inspanningen die in de regio gevraagd worden aan landbouwers, zijn al groot en leiden tot onzekerheid. "Om de opdracht van de intendant niet te bemoeilijken, is het niet meer dan normaal om Taxandria niet te erkennen als Nationaal Park", aldus Brouns. Volgens de cd&v-minister bestaat er binnen de regering ook een consensus dat de intendant alle ruimte moet krijgen.

Tegenstrijdige signalen

Groen-parlementslid Mieke Schauvliege erkent dat er voor het parkendossier nood is aan lokale gedragenheid van onderuit. Maar zij wijst erop dat ministers Brouns en Demir net van bovenaf tegenstrijdige signalen sturen. Ze verwijt cd&v ook dat ze op het terrein actief oppositie voert in het parkendossier.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken